Keuzes, keuzes, keuzes

Door Erik Gerritsen - Voorzitter directieraad

Gepubliceerd op 22 december 2021

 

Er ligt dit jaar een mooie verrassing onder de kerstboom. Een regeerakkoord waar betaalbaar wonen en een fijn thuis gelukkig één van de speerpunten is. En dat is goed nieuws voor onze huurders, toekomstige huurders en al die woningzoekenden. Maar het betekent ook keuzes maken. Want zelfs met miljarden euro’s erbij kan er gelukkig heel veel meer, maar ook niet alles.

 

Iedereen die mij kent weet dat ik niet zo van de plannen ben, van de eindeloze praatsessies en vergaderingen. Papier is geduldig en geduld is niet mijn sterkste eigenschap. Dat geef ik eerlijk toe. Al woon en werk in nu Amsterdam, mijn Rotterdamse roots zitten diep: niet lullen, maar poetsen.

Ik vind dat er voor ieder probleem een oplossing is. Hoe ingewikkeld het ook is, er is altijd een uitweg. Ook als het een hardnekkig probleem is. Vaak is dan de oplossing niet door te doen wat je altijd doet of hebt gedaan, maar juist door het op een andere manier aan te pakken. Ja, dat kan lastig zijn. Zeker in een omgeving waar je te maken hebt met heel veel andere partijen. En in ons geval zijn dat er nogal wat: rijksoverheid, toezichthouders, gemeenten, belangenverenigingen, onze huurders, toekomstige bewoners, woningzoekenden en natuurlijk de politiek. En dan vergeet ik er vast ook nog een paar.

Daarom geef ik collega’s de ruimte zich kwetsbaar op te stellen, door te experimenteren, creatief te zijn en een onorthodoxe aanpak te verzinnen voor al die hardnekkige issues, zoals bijvoorbeeld de #wooncrisis. Maar dat betekent ook op meerdere paarden wedden. En vooral door meer samen te werken met anderen die, net als wij, een deel van de oplossing zijn. Of beter gezegd: oplossingen. En natuurlijk, niet alles wat je daarvoor doet zal succesvol zijn of even goed uitpakken. Maar je vergroot wel je kansen.

Zo is de bouw van nieuwe wijken en buurten hard nodig om de woningnood op te lossen. Dat kost tijd. Tijd die woningzoekenden eigenlijk niet meer hebben. Ze wachten al te lang. Daarom werken we ook hard aan tijdelijke circulaire flexwoningen. Betaalbare sociale huurwoningen die we snel kunnen bouwen en voor maximaal 15 jaar ergens kunnen neerzetten op bijvoorbeeld een plek waarvan de toekomst nog niet vastligt. Een prima oplossing voor heel veel woningzoekenden. We gaan honderden van deze woningen bouwen in Amsterdam-Noord, Nieuw-Vennep, Ouder-Amstel en als het aan mij ligt op nog veel meer plekken. Het is vreselijk lastig om meer locaties te vinden, terwijl ze er écht wel zijn.

Ik heb bij een collega-corporatie in het zuiden van Nederland in de praktijk gezien wat voor mooie dingen je door intensieve samenwerking met gemeenten en marktpartijen kunt bereiken. Van idee tot oplevering: er zat amper een jaar tussen. Hoe? Door te werken op basis van vertrouwen. Door een heel duidelijk gezamenlijk doel. Door keuzes te maken. Creatief te zijn. Het anders te doen. En lef te tonen. Daar ben ik best een beetje jaloers op. Kunnen we dat in onze regio ook doen? Ik ben vóór.

Er is meer wat we samen kunnen veranderen. We willen versneld nieuwe huizen bouwen, maar omwonenden maken bezwaar en vertragen het proces. We willen bedrijfsruimten veranderen naar sociale huurwoningen, maar daar denken verschillende gemeentelijke diensten toch echt anders over. De ene is voor, de ander tegen. We willen woningen kunnen verkopen die met gezond verstand niet meer sociaal zijn te verhuren omdat er bijvoorbeeld iedere maand heel veel geld bij moet, want te groot, te duur, te kostbaar in onderhoud. Maar de gemeente eist een verkoopstop.

En eerlijk is eerlijk, soms vormen we ook ons eigen obstakel. We raken te vaak zelf ook nog verstrikt in eigen interne procedures die langzamer gaan dan onze ambities. Ook daar gaan we mee aan de slag.

Terug naar de verrassing onder de boom dit jaar. Het nieuwe regeerakkoord betekent dat we meer kunnen investeren in wonen. Maar ik weet nu al dat ook die extra financiële impuls onvoldoende is om aan alle maatschappelijke en politieke wensenlijstjes te voldoen. Nieuwbouw, goed onderhoud, renovatie van oudere woningen, betaalbare huren, verduurzaming en leefbaarheid in de wijk. Het is allemaal belangrijk. Als we iets doen, doen we het graag goed. En het liefste alles wat van ons verlangd wordt. Maar de ongemakkelijke waarheid is: dat gaat dus niet.

Wat helpt is dat we samen keuzes durven maken en achter die keuze staan. Want niet kiezen is geen optie en leidt in de praktijk tot vertraging en verwarring. Van het kastje naar de muur, van het ene belang naar het andere. Daar heeft niemand wat aan. Kiezen los van de politieke wensenlijstjes of de eigen belangen in de achtertuin. En kiezen voor het grotere maatschappelijke, algemene belang. Ik weet als geen ander dat het soms ook pijnlijke keuzes zullen zijn, maar ook keuzes die we wel met elkaar moeten maken. Wat geven we nu echt prioriteit?

Die vraag stellen we onszelf bij de actualisatie van onze strategie en koers, waar we momenteel aan werken. Niet vanachter ons bureau, maar in gesprek met de samenleving. Met jullie. We houden daarbij altijd stoelen vrij voor degene die met ons mee wil denken. Dus bij deze de uitnodiging aan iedereen die niet alleen mee wil denken, maar ook mee wil doen. Laat het mij vooral weten! Want onder de streep zijn wij er voor jullie.

Fijne feestdagen!

Erik Gerritsen
e.gerritsen@ymere.nl

 

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden