Schimmel: een huisgenoot die je niet wilt hebben
 

Schimmel: een huisgenoot die je niet wilt hebben

Schimmel in huis. Herkenbaar aan nare zwarte, bruine of grijzige plekken op de muur, langs het plafond en in hoeken. Wat is de oorzaak? Maar nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? De Belbus van het tv-consumentenprogramma Kassa! besteedt hier binnenkort aandacht aan naar aanleiding van een melding van één van onze huurders.

 

Deze huurder, een oudere dame uit Amsterdam, kreeg kort na haar verhuizing afgelopen zomer last van schimmelplekken in haar woning. “We kunnen ons als geen ander voorstellen dat zoiets heel vervelend is. Niemand wil schimmel op de muur”, zegt regiomanager Marjolein Cazemier van Ymere.

De afgelopen maanden is daarom intensief onderzoek gedaan naar de oorzaak en oplossing(en). De bewoonster vond dat te lang duren en nam contact op met Kassa!

 

Alles over de oorzaken en oplossingen

“Heel begrijpelijk”, zegt Cazemier. “Het eerste deel van iedere oplossing is altijd het achterhalen van de oorzaak. Dat hebben we hier ook gedaan. Dan doen we grondig en goed. Ligt het aan de woning? Ventileert de bewoner wel genoeg? Of is het een combinatie van verschillende dingen? Goed onderzoek doen, toont aan dat we het probleem écht serieus nemen. Een van de oplossingen is het plaatsen van een extra ventilator. Die opdracht is helaas blijven liggen bij de installateur. Voor die vertraging hebben we excuses gemaakt. De ventilator staat inmiddels op het dak.”

Voor alle zekerheid laat Ymere nog een onafhankelijk expert de kwestie onderzoeken, om zo zeker te weten dat alles is gedaan om de woning goed te kunnen ventileren, waardoor schimmel geen kans meer krijgt. Cazemier: “We vinden het heel belangrijk dat we dit goed oplossen voor mevrouw. We houden daar contact over.”

 
Ventilator op dak
De nieuwe ventilator op het dak biedt extra ventilatiemogelijkheden
 

Hoe ontstaat schimmel?

Schimmel ontstaat door teveel vocht in huis dat niet verdwijnt. Een vochtig huis is de ideale voedingsbodem voor schimmels. Die zijn goed te zien op bijvoorbeeld een witte muur of plafond. Maar ook herkenbaar aan zwarte, grijze of zwarte spikkels op meubels. Een huis kan muffig gaan ruiken. Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals keelpijn, benauwdheid, niezen en een verstopte neus.

Maar hoe zorg je voor een fijn klimaat in huis? “Dat is altijd een combinatie van goed ventileren en verwarmen”, weet regiomanager Cazemier van Ymere. “Maar heel soms is er meer aan de hand. Bijvoorbeeld een tekort aan ventilatiemogelijkheden, zoals een raamrooster of mechanische ventilatie die niet goed werkt. Huurders kunnen dan contact met ons opnemen. Dan kijken we samen naar oplossingen. Zoals bij de bewoonster waarover Kassa! een item heeft gemaakt.”

Schimmel vanuit de vloer
Te veel vocht en te weinig ventilatie kan leiden tot schimmelplekken
Schimmel plafond
 

Oorzaken

Vocht ontstaat bijvoorbeeld omdat je zweet en door te ademen. Maar ook bij het koken, douchen en binnen drogen van de was komt veel vocht vrij. Dat vocht krijg je uit je huis door te ventileren. Cazemier: “Zet dagelijks een half uur een raam open, gebruik raamroosters en zet de mechanische ventilator niet uit.”

Voorkomen dat je huis vochtig wordt helpt enorm. Maak bijvoorbeeld de badkamer even droog na het douchen, kook met een deksel op de pan, zet de afzuigkap aan of doe een raampje open. En hang de was als het even kan buiten te drogen.

 
Ventileer voldoende
Laat ventilatieroosters altijd open
 

Bestrijding

Fijn al die tips, maar wat te doen als je al schimmel in huis hebt?

“Je kunt schimmel bestrijden door het weg te halen met een sopje met een beetje soda. Denk wel aan je eigen veiligheid. Draag handschoenen en een bril”, legt Cazemier uit.

Tot slot: oudere woningen zijn gevoeliger voor schimmel. Maar ook in een nieuwbouwwoning kan schimmel ontstaan. Cazemier: “Waar je ook woont, stook voldoende, zorg voor goede ventilatie en voorkom onnodig vocht. Zo blijft je huis een comfortabel thuis.”

 

Lees ook:

Schimmel, wat kunnen u en wij er aan doen om dat te voorkomen.

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden