Huurverlaging 2023: goed nieuws voor veel huurders

Huurders met een laag inkomen kunnen in 2023 een huurverlaging krijgen. Dit hebben wij met de overheid afgesproken. We leggen graag uit hoe deze huurverlaging werkt.

 

De huurverlaging 2023 in het kort

  • Voldoet u aan de voorwaarden en had u in 2021 al een laag inkomen? Dan krijgt u de huurverlaging vanzelf. U hoeft daar niets voor te doen. U krijgt in mei 2023 automatisch bericht van ons.
  • Voldoet u aan de voorwaarden maar ontvangt u in mei geen bericht van ons? Dan kan het zo zijn dat uw netto huur te laag is. Dit is de huur zonder de servicekosten. Of uw (gezamenlijk) inkomen was in 2021 nog te hoog. Is uw (gezamenlijk) inkomen vanaf dit jaar gedaald? In dat geval kunt u de huurverlaging zelf aanvragen. Op onze website komt in mei te staan hoe dit moet.

Voldoet u aan de voorwaarden? Dan krijgt u mogelijk automatisch bericht van ons

Of u in aanmerking komt voor de huurverlaging in 2023 hangt af van: uw huur, wanneer u bij ons huurt en wat uw inkomen is. Verderop in dit bericht ziet u in het plaatje wat de precieze voorwaarden zijn. Als u aan de voorwaarden voldoet en u had in 2021 al een laag inkomen, dan krijgt u in mei automatisch bericht van ons. U hoeft zelf niets te doen. Wij controleren van te voren of u aan alle voorwaarden voldoet. Of u met uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden horen wij van de Belastingdienst. Krijgt u huurverlaging dan wordt uw netto huur verlaagd naar € 575,03. Met netto huur bedoelen we de huur zonder de servicekosten.

Denkt u aan alle voorwaarden te voldoen maar krijgt u in mei geen bericht van ons?

Dan kan het zo zijn dat uw netto huur te laag is. Of uw (gezamenlijk) inkomen was in 2021 nog te hoog. De Belastingdienst kijkt naar het (gezamenlijk) inkomen dat u had in 2021. Wat nu als uw (gezamenlijk) inkomen vanaf dit jaar is gedaald? Misschien komt u dan toch in aanmerking voor de huurverlaging. In dat geval kunt u de huurverlaging zelf aanvragen

Goed om te weten

  • Is uw netto huur lager dan € 575,03? Dan komt u niet in aanmerking voor de huurverlaging.
  • De huurverlaging geldt alleen voor huurders in een sociale huurwoning. Behalve als huurders op kamers wonen.
  • De Belastingdienst geeft niet aan ons door wat uw precieze (gezamenlijk) inkomen is. Wij horen alleen of uw (gezamenlijk) inkomen voldoet aan de voorwaarden en met hoeveel personen u in huis woont.
  • Krijgt u automatisch huurverlaging van ons? Dan krijgt u per 1 juli een huurverlaging. Moet u de huurverlaging zelf aanvragen? Dan kunnen we u nog niet vertellen wanneer de huurverlaging precies ingaat. U krijgt dit te horen op het moment dat u het voorstel ontvangt voor een huurverlaging.
  • U kunt deze huurverlaging in 2023 aanvragen en ook nog in 2024.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden