Halsbandparkiet breekt geïsoleerde gevels open, schade honderden euro's per gat

Krijsende, knalgroene halsbandparkieten hebben ontdekt dat je in de gevels van goed geïsoleerde, duurzame woningen heel goed kunt overnachten, nestelen en broeden. Ze hakken met hun vlijmscherpe snavels gevels kapot en maken vuistgrote openingen.

 

“Het komt bij ons steeds vaker voor, de schade loopt per gat zomaar in de honderden euro's en we kunnen er amper iets tegen doen om schade te voorkomen. Onze huurders zijn de dupe", zegt Roel Collewijn van Ymere, die daarom geen liefhebber is van de groene parkiet. Roel laat in deze video zien wat hij aanricht. 

 
Een halsbandparkiet ziet eruit als een groene papegaai
Een halsbandparkiet ziet eruit als een groene papegaai
 

Halsbandparkieten zijn vogels die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen, maar zich er wel uitstekend thuis voelen. Vrijgelaten of uit hun kooien ontsnapt –daarover verschillen de meningen-, vestigden ze zich definitief in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en andere delen van de Randstad. De brutale dieren, die zich vaak verplaatsen in grote groepen, maken een oorverdovend lawaai bij gevaar. 

Een halsbandparkiet ziet er misschien leuk uit -'Kijk mama, een groene papagaai!'-, maar is minder onschuldig dan hij lijkt. Ze slopen en kraken nesten van inheemse vogels en drijven fruittelers tot waanzin. Zo kunnen halsbandparkieten in een paar uur tijd een oogst appels, peren of ander fruit doen mislukken door overal hapjes uit te nemen. Hun dieet bestaat verder uit noten, bloemen en andere zaden. 

Halsbandparkieten in actie
Op heterdaad betrapt. Halsbandparkiet maakt gaten in gevels
Isolatiemateriaal op de grond
Isolatiemateriaal op de grond
 

Vandaal-vogel 

En nu hebben de dieren het dus ook voorzien op gevels van geïsoleerde woningen. “Opeens hadden we allerlei vuistgrote gaten in geïsoleerde gevels,” zegt Collewijn. "Na meldingen van huurders zijn we op onderzoek uitgegaan. Dader bleek de halsbandparkiet. Zelfs aluminium en stenen gevelpanelen blijken niet bestand tegen snavels die ze gebruiken als combinatie van breekijzer, boor en blikschaar.” 

Huurders zijn de dupe. “Door zo'n gat ontsnapt warmte. En zeker in deze tijd met hoge energieprijzen wil je dat niet. Ook kan het lekkages veroorzaken met alle vervelende gevolgen van dien.” 

 
De halsbandparkieten maken niet alleen in bomen vuistgrote gaten
De halsbandparkieten maken niet alleen in bomen vuistgrote gaten
 

Ymere verbetert, renoveert, verduurzaamt en isoleert jaarlijks ruim 1600 huurwoningen. Collewijn: “Je wilt niet dat halsbandparkieten daarna de boel weer slopen.” Herstel van de (gevolg)schade is kostbaar. “Bij een appartement of flat heb je bijvoorbeeld een hoogwerker of hijskraan nodig om er alleen al bij te komen om het gat opnieuw te vullen, te dichten of om een compleet isolatiepaneel te vervangen.” 

Ymere onderzoekt nu hoe halsbandparkieten af te schrikken of materiaal te gebruiken dat minder aantrekkelijk is voor de groene vogels.  

Dus wat nu te doen met de uitheemse halsbandparkieten waarvan het aantal jaarlijks toeneemt? Daarover zijn de meningen verdeeld. Of accepteren we met elkaar dat de natuur er een ‘vreemde-vandaal-vogel’ bij heeft? Collewijn: “Ik ben sowieso voor een oplossing die voorkomt dat ze gevels kapot maken.” 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden