Kleine Die, Amsterdam Noord
 

Ymere gaat nieuwe betaalbare huurwoningen bouwen Kleine Die

AMSTERDAM – Woningcorporatie Ymere gaat nieuwe, betaalbare sociale huurwoningen bouwen in de Kleine Die in Amsterdam-Noord. De nieuwbouw komt in de plaats van de huidige woningen waarvan de technische staat en fundering zo slecht is dat renovatie eigenlijk niet mogelijk is. Voor alle bewoners is er een terugkeergarantie naar een nieuwe woning in de wijk die past bij huishoudgrootte en inkomen. Ymere heeft de bewoners daar vandaag over geïnformeerd. Ze worden nauw betrokken bij de verdere uitwerking van de plannen.

 

De afgelopen periode heeft Ymere intensief onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de bestaande sociale huurwoningen grondig te renoveren. Daaruit blijkt dat de fundering van de woningen die zijn gebouwd in de jaren ’50 erg slecht is. “Dat is niet verwonderlijk. De woningen zijn vanwege de woningnood destijds snel gebouwd met een beperkte levensduur”, legt regiomanager Chris Pettersson uit. “Inmiddels staan de woningen hier ruim 70 jaar. Ze zijn letterlijk op. Ook met een grondige renovatie krijg je zelfs met de beste wil niet de toekomstbestendige woningen die huurders verwachten na zo’n grote ingreep.”

Einde aan onzekerheid en terugkeergarantie

Ymere erkent dat de besluitvorming over de toekomst van de Kleine Die lang heeft geduurd. “We hebben bewoners te lang in onzekerheid gelaten. Dat is niet goed. En daar hebben we hen onze excuses voor aangeboden”,  aldus Pettersson. Bewoners worden nauw betrokken bij de nieuwbouw. “Zij kennen de buurt immers als geen ander.” En belangrijk: voor alle bewoners is er een terugkeergarantie naar een nieuwe woning in de wijk die past bij hun huishoudgrootte en inkomen.

Meer betaalbare huurwoningen

Een van de uitgangspunten is dat de woningcorporatie meer sociale huurwoningen gaat terugbouwen. “De vraag naar betaalbare woonruimte in Amsterdam is enorm, de wachtlijsten helaas te lang. Daar willen we wat aan doen. Daarom gaan we meer sociale huurwoningen terugbouwen dan er nu in de Kleine Die staan”, aldus Pettersson. “Dat doen we door, naast eengezinswoningen, ook gelijkvloerse appartementen bij te bouwen. Bewoners uit de Kleine Die kunnen dan naar een nieuwe, eventueel gelijkvloerse, woning verhuizen. En er komt woonruimte beschikbaar voor nieuwe huurders.”

Overleg met bewoners

Wanneer de eerste schop in de grond gaat kan Pettersson niet zeggen. “Daarvoor is het nog veel te vroeg. We hechten veel waarde aan overleg met de buurt. Samen met bewoners willen we een stedenbouwkundig plan voor de nieuwbouw maken. En er komt een sociaal plan waarin we met alle huurders afspraken vastleggen over terugkeer, huurprijs, verhuisvergoeding, hulp bij het zoeken van andere woonruimte en alle andere belangrijke dingen.”

Zorgvuldigheid voorop

Wel is al duidelijk dat Ymere de nieuwbouw over een langere periode spreidt om ervoor te zorgen dat er voor alle bewoners vervangende woonruimte is. Tijdelijk of permanent. “Dat willen we zorgvuldig doen. We gaan niets overhaasten. Alles wat we doen stemmen we af met bewoners, huurdersorganisaties en de gemeente. En het is natuurlijk in lijn met de Amsterdamse Kaderafspraken 2020.”

Meer over dit onderwerp:

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief