Mijn oude huis was veel te groot voor mij alleen

Sandra Rijke woonde jarenlang in een groot dubbel bovenhuis in De Pijp. Toen haar zoon de deur uit was, wilde ze graag verhuizen naar een beter passende, kleinere woning. Dankzij de regeling Van Groot naar Beter kon ze verhuizen naar een benedenwoning in Amsterdam-Oost.

Verhuiswens

Sandra woonde in een vijfkamerwoning. Ze vond dat haar huis veel te groot was voor haar alleen. Daarnaast gunde ze haar grote huis graag aan een gezin, dat de ruimte goed zou kunnen gebruiken. Bovendien kostte het trappenlopen haar steeds meer moeite vanwege reumaklachten. Kortom, ze wilde graag verhuizen naar een kleinere woning. De vraag was alleen: hoe moest ze een geschikte woning vinden?

Beter passende benedenwoning

Eerst dacht Sandra nog aan woningruil, totdat ze hoorde van de verhuisregeling Van Groot naar Beter. Die bleek precies voor haar situatie bedoeld te zijn. Ze zou met deze regeling naar een kleinere, beter passende woning kunnen. De regeling maakt het mogelijk om te verhuizen met behoud van de oude huur, hoewel de maandelijkse servicekosten wel kunnen veranderen. Sandra: "Natuurlijk wilde ik in een fijn huis terechtkomen. Door de regeling kwam ik bovenaan de lijst en kon ik in korte tijd meerdere woningen bekijken. Binnen een maand had ik een tweekamerwoning in Amsterdam-Oost gevonden, op de begane grond."

Liefde op het eerste gezicht

Sandra woont sinds een paar maanden in haar nieuwe woning, die ze smaakvol heeft opgeknapt. Toen ze het huis voor het eerst bekeek, zag ze dat er veel moest gebeuren. Toch was ze er gelijk verliefd op en wist ze meteen: hier wil ik wonen. Ze vertelt: "Mijn nieuwe huis is licht en heeft een heel fijne sfeer. Het woonoppervlak is ongeveer 57m2, maar toch voelt het ruim. Ook mijn katten vinden het geweldig. Die kunnen nu lekker naar buiten." Een ander voordeel is dat ze in haar nieuwe huis minder tijd kwijt is aan het huishouden. "Ik heb nu meer tijd om een bioscoopje te pakken of een boek te lezen."

Verhuissubsidie van de gemeente

Doordat Sandra verhuisde op basis van de regeling Van Groot naar Beter, kreeg ze een verhuissubsidie van de gemeente. "Die kun je goed gebruiken, want verhuizen kost geld. De subsidie krijg je trouwens pas enige tijd na je verhuizing. Daarom is het verstandig om vooraf wat geld achter de hand te hebben, of eventueel wat te lenen." Volgens de website van de Gemeente Amsterdam ontvangen aanvragers de subsidie het geld na vier weken, gerekend vanaf het moment van toekenning.

Fijne, gezellige buurt

Sandra woont nog niet zo lang in haar nieuwe buurt, maar ze voelt zich er al helemaal thuis. Zo heeft ze een fijn contact met haar buren, die al aangeboden hebben om op haar katten te passen als ze met vakantie gaat. "Het is een heel gezellig buurtje, waar we elkaar helpen. Bovendien zijn er volop leuke terrasjes, restaurantjes en buurtwinkeltjes. Verder is de Albert Cuypmarkt vlakbij, waar ik ook graag kom. En in de zomer zit ik hier prima. Dan ga ik lekker naar een van de terrasjes of naar het park."

Regeling benutten

Als je gebruik kunt maken van de regeling Van Groot naar Beter, dan raadt Sandra iedereen aan om die kans zeker te benutten. Sinds kort kom je ook in aanmerking als je een vierkamerwoning achterlaat. Zelf is ze erg blij met de regeling, want haar nieuwe woning bevalt haar uitstekend. "Er gaat veel rust uit van mijn nieuwe huis en ik heb genoeg ruimte. Als mijn nichtjes komen logeren, dan leggen we gewoon een extra matras op de grond, dat gaat prima." In Sandra's oude vijfkamerwoning woont nu een gezin met drie tienerdochters. Dat doet haar veel goed. "Het is fijn om te weten dat de ruimte in mijn oude huis nu goed benut wordt en dat er een gezin betaalbaar kan wonen. Zij zijn er heel blij mee. En ik dus ook."