Ik wou dat oma dichterbij woonde

Stel je woont in Haarlem en wilt verhuizen naar Weesp. Omdat je de kleinkinderen vaker wilt zien. Of je woont in Almere, maar je werkt op Schiphol en moet altijd erg vroeg beginnen. Een huis in Hoofddorp zou dan ideaal zijn. Maar zo gemakkelijk is het niet om te verhuizen van de ene naar de andere gemeente. Dat moet anders vinden wij.

Oma en kleinkind zitten aan tafel

Inschrijfduur op de verkeerde plek

Wie een sociale huurwoning zoekt, schrijft zich in bij Woningnet of bij Woonservice. Die inschrijving geldt dan alleen voor een deel van de Metropoolregio Amsterdam. Schrijf je je bijvoorbeeld in bij Woningnet Amsterdam, dan bouw je alleen daar inschrijfduur op. Wil je naar Almere dan begin je weer van voren af aan. En dus verhuis je maar niet. Want je hebt wel inschrijfduur, maar niet op de juiste plek.

Wij vinden dat niet goed. Want mensen hebben vaak een heel goede reden om naar een andere gemeente te verhuizen. Ze willen dichter bij hun werk wonen, want dat scheelt reistijd en files. Of dichter bij hun kinderen, zodat ze kunnen helpen als oppasoma. Wie kan kopen of veel huur kan betalen, heeft iets meer mogelijkheden. Maar mensen in een sociale huurwoning zitten muurvast.

Wilma van Lijf, voorzitter van de SHY (Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere): ‘Ik vind het goed dat Ymere verhuizen binnen de Metropoolregio Amsterdam makkelijker wil maken. Het is echt onzin dat je je nu nog bij verschillende woonruimteverdeelsystemen moet inschrijven. Dat is geldklopperij, want je betaalt steeds weer inschrijfgeld en een bijdrage per jaar.’ Volgens Wilma moeten we echt groter gaan denken als het om wonen gaat. ‘Met één inschrijving moet je vrij zijn om in de hele regio Amsterdam te kunnen wonen.’

Niemand kan 15 jaar vooruit kijken
Het is sowieso lastig om een sociale huurwoning te vinden in de Metropoolregio Amsterdam. Je hebt een inschrijfduur nodig van tien tot vijftien jaar. In die tijd kan er van alles gebeuren: een andere baan, een scheiding of juist een nieuwe liefde. Maar wie kan er zo ver vooruit kijken?

Er zijn veel voorbeelden van mensen die niet kunnen verhuizen naar een sociale huurwoning in een andere gemeente. Denk eens aan een jong stel dat wil samenwonen maar hun woningen in Haarlem zijn daarvoor echt te klein. Ze willen graag naar de Haarlemmermeer, maar daar telt hun inschrijfduur niet. Terwijl andere jongeren heel blij zouden zijn met de twee betaalbare woningen die ze achterlaten.

Verkennen van de mogelijkheden
We nemen het initiatief voor de zoektocht naar mogelijke oplossingen. We willen weten hoe huurders en woningzoekenden ertegenaan kijken en gaan met andere woningcorporaties en gemeenten in gesprek. Het doel is duidelijk: mensen meer kans geven op een sociale huurwoning die past bij hun situatie.

Metropoolregio Amsterdam
Metropoolregio Amsterdam