30-4-2020  |  Persbericht

Grondige opknapbeurt voor 68 woningen in Haarlem-Oost

Ymere gaat 68 woningen in Haarlem-Oost grondig opknappen en verduurzamen. Vanwege de coronacrisis zijn de werkwijze en planning wel iets aangepast.

 

De beneden- en bovenwoningen aan de Dirk Schäferstraat, Prins Bernhardlaan en Zomervaart zijn eind jaren 50 gebouwd en zijn weer toe aan een opknapbeurt. De bewoners stemden vorig jaar in met de aanpak. De voorbereidingen waren gedaan, de afspraken met de bewoners gemaakt, maar toen dreigde de coronacrisis roet in het eten te gooien. Gerrie Blok, regiomanager: “We kunnen begrijpen dat bewoners in deze tijd moeite hebben met een verbouwing en alle drukte die dat met zich meebrengt. We beginnen daarom eerst aan de buitenzijde. En we bespreken met de bewoners of ze de werkzaamheden binnen nu door willen laten gaan of niet. We verwachten in mei in de woningen aan de slag te kunnen gaan bij de bewoners die dat willen. De aannemer zal dan rekening houden met de richtlijnen van het RIVM en zijn werkzaamheden daarop aanpassen.”

Proefwoning met etalage

De woningen krijgen een goede isolatie en betere ventilatie. Waar nodig worden ook badkamer en keuken opgeknapt of vernieuwd. Verder zijn balkons en zolders straks beter te gebruiken door kleine aanpassingen. Om bewoners in deze coronatijd te helpen bij de keuze van sanitair of keukenafwerking, heeft Ymere aan de Zomervaart de ramen van een proefwoning ingericht als etalage. Gerrie Blok: “Zo kunnen bewoners de mogelijkheden zien, zonder dat ze in een ruimte staan met veel mensen.  Op een formulier kunnen ze hun keuze doorgeven.”

Om bewoners in deze coronatijd te helpen bij de keuze van sanitair of keukenafwerking, heeft Ymere aan de Zomervaart de ramen van een proefwoning ingericht als etalage. Zo kunnen bewoners de mogelijkheden zien, zonder dat ze in een ruimte staan met veel mensen.
Om bewoners in deze coronatijd te helpen bij de keuze van sanitair of keukenafwerking, heeft Ymere aan de Zomervaart de ramen van een proefwoning ingericht als etalage. Zo kunnen bewoners de mogelijkheden zien, zonder dat ze in een ruimte staan met veel mensen.

Meer symmetrie en rustig kleurgebruik voor gevel

De werkzaamheden aan de buitenzijde zijn in april begonnen. De gevels worden gereinigd en de woningen krijgen nieuwe deuren en kozijnen in een lichtgroene tint. Ymere schakelde het Haarlemse architectenbureau HER architecten in voor het ontwerp van de gevel. Remko van Heummen van dit bureau: “We willen meer rust brengen. In de loop der jaren was er van alles bij gekomen waardoor het geheel wat rommelig aandoet met een inconsequent kleurgebruik. We brengen nu weer symmetrie in de indeling. We passen twee kleuren olijfgroen/geel toe die passen bij de jaren 50 bouw. Tegelijkertijd wordt met deze twee kleuren duidelijk wat hoort bij boven- en benedenwoning.“        

In deze coronatijd is het moeilijk plannen, maar de verwachting is dat in het eerste halfjaar van 2021 alle woningen aan de beurt zijn geweest.

Hier is de nieuwe situatie aan de buitenzijde te zien: nieuwe deuren en kozijnen in een lichtgroene tint.
Hier is de nieuwe situatie aan de buitenzijde te zien: nieuwe deuren en kozijnen in een lichtgroene tint.
 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuws-alert.

Aanmelden