4-1-2021  |  Persbericht

Marja Elsinga nieuw lid RvC Ymere

Marja Elsinga is per 1 januari 2021 benoemd tot nieuw lid van raad van commissarissen (RvC) van Ymere. Ze heeft veel zin om voor de woningcorporatie aan de slag te gaan. “Wonen is zo basic. Het raakt ons allemaal. Een dak boven je hoofd is zelfs een grondrecht. Maar de betaalbaarheid van wonen staat onder druk.”

Marja Elsinga
Marja Elsinga

Marja Elsinga (56) brengt veel kennis mee. Haar indrukwekkende cv ademt wonen, bouwen en volkshuisvesting. Daarbij gaat het niet alleen over stenen, maar vooral over mensen.

Elsinga is in het dagelijks leven hoogleraar Housing Institutions & Governance aan de TU Delft waar ze zich bezig houdt met volkshuisvesting. Ook bekleedt ze tal van andere (neven)functies op dit gebied. Zo was ze bijvoorbeeld vicevoorzitter van de Woonbond en is ze leider van het project ‘1 miljoen woningen’: hoe realiseer je zo snel mogelijk zo veel mogelijk nieuwe woningen? Daarbij gaat het niet alleen om een visie op nieuwbouw, maar ook om innovatieve herontwikkeling.

Woningcorporaties spelen een belangrijke rol op het gebied van wonen, stelt Elsinga. Zonder hen had Nederland er volgens haar écht anders uitgezien. Ze benadrukt echter wel dat je niet van woningcorporaties kunt verwachten dat ze én het woningtekort oplossen, én verduurzamen én tal van andere taken die van hen worden verwacht, oppakken zonder dat ze daarvoor van de politiek ook de financiële ruimte krijgen. Elsinga: “En dan heb ik het nog niet eens over de verhuurderheffing.”

Volgens de hoogleraar is de politiek zich gelukkig steeds meer bewust van de belangrijke rol die woningcorporatie spelen in de Nederlandse maatschappij. “Wonen staat sinds kort weer prominent op de politieke agenda. Maar met alleen een minister van Wonen ben je er niet”, aldus Elsinga. Volgens haar weten woningcorporaties veel over wonen, denken altijd in oplossingen en delen die kennis graag. “Alleen samen kun je werken aan betaalbare oplossingen voor bijvoorbeeld het woningtekort.”

Elsinga volg rvc-lid Vincent Gruis op.

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuws-alert.

Aanmelden

Met persvragen kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van Ymere via communicatie@ymere.nl..