Woningverbeteren

 

Bouwmeesterbuurt

De Bouwmeesterbuurt ligt in Almere Buiten. De buurt grenst aan de buitenring en de tussenring en is ruim opgezet. De 254 eengezinswoningen zijn gebouwd in de jaren ’80 en zijn toe aan een opknapbeurt. Behalve dat ze worden opgeknapt worden ze ook energiezuiniger gemaakt.

Bouwmeesterbuurt luchtfoto
In gesprek

Bewonersgroep groep denkt mee over de plannen

In de Bouwmeesterbuurt is een bewonersgroep actief met 19 huishoudens. Deze groep is breed vertegenwoordigd in de wijk. Ymere heeft regelmatig overleg met deze bewonersgroep. Ze kijken kritisch naar de plannen en de tekeningen. Ze stellen vragen en brengen advies uit aan Ymere. Daarnaast kunnen zij met Ymere onderhandelen over bepaalde zaken. Deze bewonersgroep krijgt onafhankelijke ondersteuning van Stichting !Woon.

Scandinavisch ontwerp
Voorbeeldwoning met Scandinavisch ontwerp
Kleur houtwerk
Voorbeeldwoning met verwerking van het houtwerk

Scandinavisch ontwerp

De stijl van de Bouwmeesterbuurt is gebaseerd op Scandinavische architectuur. Dit is te zien aan het gebruik van veel, grof en gekleurd hout met lijsten om de ramen. Deze architectuur is nog steeds populair. In het nieuwe ontwerp willen we de Scandinavische architectuur versterken.

De verwerking van het houtwerk

Het hout van de gevels wordt vernieuwd. Deze gevels krijgen straks één kleur, in plaats van twee kleuren nu. Daardoor wordt de uitstraling iets rustiger en vormt het een geheel. Er komen nieuwe details. Bij de ramen en deuren krijgen de kozijnen aan de zijkanten van de gevel een andere kleur. Deze zijkanten heten ‘’neggen’’. Deze neggen krijgen per straat een andere kleur. Verder verspringt de richting van het hout op de gevel. Bij de grond en onder de ramen wordt het hout horizontaal aangebracht en bij overige delen verticaal. Dit geeft een interessant gevelbeeld.

Bouwmeesterbuurt nu
Voor renovatie

Wat gaan we doen?

De woningen krijgen zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant een opknapbeurt. Aan de buitenkant krijgen de gevels een frisse uitstraling. De binnenkant van de woningen worden veiliger en energiezuinig gemaakt. De houten voor- en achtergevels worden vervangen en krijgen een nieuwe kleur Toendra Groen. Alle raamkozijnen worden vervangen door kozijnen van hardhout en er komen draai- en kiepramen, Ook wordt een nieuwe voor- en achterdeur aangebracht met nieuw hang en sluitwerk.

 

Energiezuiniger maken

De deur- en raamkozijnen krijgen HR++ glas en er komt gevelisolatie. Door deze nieuwe isolatie gaan de woningen van een gemiddelde energielabel C naar een energielabel A. Ook krijgen de woningen een nieuwe mechanische ventilatie en wordt de CV-ketel vervangen.

Huren zonnepanelen mogelijk voor huurders

Bij een aantal type woningen is er de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Dit is nog beter voor het milieu en zorgt voor een verlaging van de energierekening. Huurders die interesse hebben in zonnepanelen, en waarbij hun woning in aanmerking komt, kunnen een afspraak maken met samenwerkingspartner Iederzon.

Sommige woningen krijgen zonnepanelen
Huren zonnepanelen is bij een aantal type woningen mogelijk
Voor de renovatie
Bouwmeesterbuurt voor de renovatie

Wat gaan we verder doen?

  • Uitbreiden van de groepenkast in de woning

  • Plaatsen van CO2 meter in de woning

  • Plaatsen van een nieuw dakraam

  • Opknappen van de bergingen

  • Vervangen van CV-ketel

  • Waar nodig worden de badkamer, keuken en toilet vervangen

  • Waar nodig worden er dakpannen vervangen

Renoveren in bewoonde staat

Tijdens de werkzaamheden blijven de bewoners in principe thuis. Bewoners die een medische indicatie hebben of zwanger zijn, of nachtdienst hebben of moeten studeren , kunnen tijdens het opknappen van hun woning naar een rustwoning.

Start en realisatie

We verwachten om in november 2021 te starten met de werkzaamheden. In totaal gaat het om 252 sociale huurwoningen en 2 woningen in de vrije sector. De werkzaamheden worden per blok van 12 woningen uitgevoerd. We verwachten dat de werkzaamheden in mei 2023 gereed zijn.

Draagvlakonderzoek

In juni vond het draagvlakonderzoek plaats. We vroegen aan de bewoners of ze akkoord gaan met het projectplan dat er nu ligt.  Het projectplan is door de bewoners omarmd. Minimaal 70% van de bewoners is akkoord gegaan met het plan, dit is goed nieuws. We kunnen verder met het project.

Nieuwsbrieven

Hieronder vindt u de nieuwsbrieven die de bewoners van de Bouwmeesterbuurt hebben ontvangen.

Lees hier de nieuwsbrief van mei 2022

Het resultaat

Het onderhoud en energiezuiniger maken van de woningen zorgt voor meer wooncomfort. Het resultaat is dat de huurders de komende jaren weer comfortabel, veilig en tegen lagere energiekosten kunnen wonen.

Vragen?

Heeft u vragen over het groot onderhoud van de Bouwmeesterbuurt? Neem contact op met de verantwoordelijke Projectassistent, Karen Loquet, k.loquet@ymere.nl of mobiel 06-11 14 96 05. Of met procesmanager, Frank Herscheid,  f.herscheid@ymere.nl of mobiel 06 38 18 95 87.

WoningNet

Bent u op zoek naar een sociale huurwoning? Wanneer er woningen beschikbaar zijn, staat er een advertentie op WoningNet Stadsregio Amsterdam. U kunt dan alleen via WoningNet reageren