Woningverbeteren

 

Bouwmeesterbuurt

De ruim opgezette Bouwmeesterbuurt ligt in Almere Buiten. De 254 eengezinswoningen uit de jaren ’80 zijn toe aan een opknapbeurt. Ook maken we ze energiezuiniger. We beginnen hiermee in januari 2023 en verwachten einde voorjaar 2024 klaar te zijn. 

Bouwmeesterbuurt luchtfoto
In gesprek

Afstemming met bewoners

Het plan is gemaakt met een bewonersvertegenwoordiging van 19 bewoners. Hieruit is een projectgroep gekomen met wie we ook tijdens de voorbereidingen en uitvoering geregeld afstemmen. Zij kijken kritisch met ons mee en adviseren ons ook.

Bij het project zijn twee bewonersbegeleiders betrokken. Zij hebben op huisniveau veel en vaak afstemming met de bewoners. Bijvoorbeeld over de planning, maar ook waar er werkruimte moet zijn en als men hulp nodig heeft.

Bouwmeesterbuurt nu
Voor renovatie

Wat gaan we doen?

We knappen de woningen van buiten én van binnen op. We maken de woningen binnen veiliger en energiezuiniger. De gevels buiten krijgen een frisse uitstraling:

 • houten voor- en achtergevels vervangen, in nieuwe kleur Toendra Groen
 • alle raamkozijnen vervangen door kozijnen van hardhout
 • er komen draai- en kiepramen
 • nieuwe voor- en achterdeur met nieuw hang en sluitwerk


Renoveren in bewoonde staat

Tijdens de werkzaamheden blijven de bewoners in principe thuis. Bewoners die een medische indicatie hebben, zwanger zijn, nachtdienst hebben of moeten studeren, kunnen tijdens het opknappen van hun woning naar een rustwoning.

Voor de renovatie
Bouwmeesterbuurt voor de renovatie

Wat gaan we verder doen?

 • Uitbreiden van de groepenkast in de woning

 • Plaatsen van CO2 meter in de woning

 • Plaatsen van een nieuw dakraam

 • Opknappen van de bergingen

 • Vervangen van CV-ketel

 • Waar nodig worden de badkamer, keuken en toilet vervangen

 • Waar nodig worden er dakpannen vervangen

Energiezuiniger maken

De deur- en raamkozijnen krijgen HR++ glas en er komt gevelisolatie. Door deze nieuwe isolatie gaan de woningen van een gemiddelde energielabel C naar een energielabel A. Ook krijgen de woningen een nieuwe mechanische ventilatie en wordt de CV-ketel vervangen.

Huren zonnepanelen mogelijk voor huurders

Bij een aantal type woningen is er de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Dit is nog beter voor het milieu en zorgt voor een verlaging van de energierekening. Huurders die interesse hebben in zonnepanelen, en waarbij hun woning in aanmerking komt, kunnen een afspraak maken met samenwerkingspartner Iederzon.

Sommige woningen krijgen zonnepanelen
Huren zonnepanelen is bij een aantal type woningen mogelijk

Start en realisatie

We verwachten januari 2023 te starten met de werkzaamheden. In totaal gaat het om 252 sociale huurwoningen en 2 woningen in de vrije sector. De werkzaamheden worden per blok van 12 woningen uitgevoerd. We verwachten dat de werkzaamheden einde voorjaar 2024 klaar zijn.

 

Nieuwsberichten over de plannen

Lees hieronder het laatste nieuwsbericht die de bewoners van de Bouwmeesterbuurt hebben ontvangen:

Nieuwsbericht november 2022

Wilt u ook de vorige nieuwsberichten lezen? 

Dat kan hier

Het resultaat

Het onderhoud en energiezuiniger maken van de woningen zorgt voor meer wooncomfort. De huurders kunnen daarna weer comfortabel, veilig en duurzamer wonen.

Scandinavisch ontwerp
Voorbeeldwoning met Scandinavisch ontwerp
Kleur houtwerk
Voorbeeldwoning met verwerking van het houtwerk

Scandinavisch ontwerp

De stijl van de Bouwmeesterbuurt is gebaseerd op Scandinavische architectuur. Dit is te zien aan het gebruik van veel, grof en gekleurd hout met lijsten om de ramen. Deze architectuur is nog steeds populair. In het nieuwe ontwerp willen we de Scandinavische architectuur versterken.

De verwerking van het houtwerk

Het hout van de gevels wordt vernieuwd. Deze gevels krijgen straks één kleur, in plaats van twee kleuren nu. Daardoor wordt de uitstraling iets rustiger en vormt het een geheel. Er komen nieuwe details. Bij de ramen en deuren krijgen de kozijnen aan de zijkanten van de gevel een andere kleur. Deze zijkanten heten ‘’neggen’’. Deze neggen krijgen per straat een andere kleur. Verder verspringt de richting van het hout op de gevel. Bij de grond en onder de ramen wordt het hout horizontaal aangebracht en bij overige delen verticaal. Dit geeft een interessant gevelbeeld.

Vragen?

Heeft u vragen over het groot onderhoud van de Bouwmeesterbuurt? Neem contact op met de verantwoordelijke Projectassistent, Karen Loquet, k.loquet@ymere.nl of mobiel 06-11 14 96 05. Of met procesmanager, Frank Herscheid,  f.herscheid@ymere.nl of mobiel 06 38 18 95 87.

WoningNet

Bent u op zoek naar een sociale huurwoning? Wanneer er woningen beschikbaar zijn, staat er een advertentie op WoningNet Stadsregio Amsterdam. U kunt dan alleen via WoningNet reageren