Renovatie

Bouwmeesterbuurt

De ruim opgezette Bouwmeesterbuurt ligt in Almere Buiten. De 254 eengezinswoningen uit de jaren ’80 waren toe aan een opknapbeurt. Sinds we begin 2023 zijn gestart is in de wijk goed te zien hoe het werk vordert en de wijk groen kleurt. We verwachten in de zomer van 2024 klaar te zijn.

Luchtfoto

Het resultaat

Het onderhoud en energiezuiniger maken van de woningen zorgt voor meer wooncomfort en veiligheid. Huurders waarvan de woning klaar is, merken het verschil. Zij geven aan dat ze het merken in hun energieverbruik en comfort.

Afstemming met de bewoners

Nu het bouwteam voortvarend te werk gaat, ging er een plan aan vooraf. Dit plan is gemaakt met een bewonersvertegenwoordiging. Hieruit is een projectgroep gekomen met wie we ook tijdens de voorbereidingen en uitvoering geregeld afstemmen. Zij kijken kritisch met ons mee en adviseren ons ook.

Video: Astrid, lid van de bewonerscommissie en Karen van Ymere vertellen meer over de verbouwing

Verbouwen in bewoonde staat

5070 Goulmy Bouwmeesterbuurt LOW

Tijdens de werkzaamheden blijven de bewoners in principe thuis. Kunnen de bewoners vanwege omstandigheden niet thuisblijven tijdens de renovatie, dan kunnen zij verblijven in een rustwoning.

Ook zijn er bij het project twee bewonersbegeleiders betrokken. Zij hebben op huisniveau veel en vaak afstemming met de bewoners. Bijvoorbeeld over de planning, maar ook waar er werkruimte moet zijn en als men hulp nodig heeft.

In de nieuwsbrief worden bewoners en omwonenden regelmatig op de hoogte gehouden. Deze nieuwsberichten zijn ook te lezen via deze projectpagina.

Bouwmeesterbuurt Eerste Blokken Klaar (5)

Wat gaan we doen?

We knappen de woningen van buiten én van binnen op. We maken de woningen binnen veiliger en energiezuiniger. De gevels buiten krijgen een frisse uitstraling:

 • houten voor- en achtergevels vervangen, in nieuwe kleur Toendra Groen
 • alle raamkozijnen vervangen door kozijnen van hardhout
 • er komen draai- en kiepramen
 • nieuwe voor- en achterdeur met nieuw hang en sluitwerk
 • het hout van de berging wordt vervangen en de bergingsdeur wordt geschilderd
 • Waar nodig worden er dakpannen vervangen

 

5033 Goulmy Bouwmeesterbuurt LOW
De nieuwe voordeur met lamp en huisnummerbordje

Wat gaan we verder doen?

 • Uitbreiden van de groepenkast in de woning
 • Plaatsen van CO2 meter in de woning
 • Aftimmering van de nieuwe kozijnen
 • Plaatsen nieuwe voordeur met lamp en huisnummerbordje
 • Waar nodig worden de badkamer, keuken en toilet vervangen
 • Plaatsen van rookmelders

Energiezuiniger maken

De deur- en raamkozijnen krijgen HR++ glas en er komt gevelisolatie. Door deze nieuwe isolatie gaan de woningen van een gemiddelde energielabel C naar een energielabel A. Ook krijgen de woningen een nieuwe mechanische ventilatie en wordt de CV-ketel vervangen.

Huren zonnepanelen mogelijk voor huurders

Bij een aantal type woningen is er de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Dit is nog beter voor het milieu en zorgt voor een verlaging van de energierekening. Huurders die interesse hebben in zonnepanelen, en waarbij hun woning in aanmerking komt, kunnen een afspraak maken met samenwerkingspartner Iederzon.

Zonnepanelen
Huren zonnepanelen is bij een aantal type woningen mogelijk
Plaatjes Diversen Voor Website
Het ontwerp
Plaatjes Diversen Voor Website (1)
Zo zien de woningen eruit na de renovatie

Scandinavisch ontwerp

De stijl van de Bouwmeesterbuurt is gebaseerd op Scandinavische architectuur. Dit is te zien aan het gebruik van veel, grof en gekleurd hout met lijsten om de ramen. Deze architectuur is nog steeds populair. In het nieuwe ontwerp willen we de Scandinavische architectuur versterken.

De verwerking van het houtwerk

Het hout van de gevels wordt vernieuwd. Deze gevels krijgen straks één kleur, in plaats van twee kleuren nu. Daardoor wordt de uitstraling iets rustiger en vormt het een geheel. Er komen nieuwe details. Bij de ramen en deuren krijgen de kozijnen aan de zijkanten van de gevel een andere kleur. Deze zijkanten heten ‘’neggen’’. Deze neggen krijgen per straat een andere kleur. Verder verspringt de richting van het hout op de gevel. Bij de grond en onder de ramen wordt het hout horizontaal aangebracht en bij overige delen verticaal. Dit geeft een interessant gevelbeeld.

Start en realisatie

De werkzaamheden zijn nu in de laatste fase gekomen.

De laatste blokken van 12 woningen worden aangepakt. Als we zo doorgaan dan verwachten we dat de werkzaamheden einde voorjaar 2024 klaar zijn. Er zijn dan 252 sociale huurwoningen en 2 woningen in de vrije sector gerenoveerd.

Nieuwsberichten over de plannen

Lees hieronder het laatste nieuwsbericht die de bewoners van de Bouwmeesterbuurt hebben ontvangen:

Nieuwsbrief 11, december 2023

Wilt u ook de vorige nieuwsberichten lezen? 

Dat kan hier

5028 Goulmy Bouwmeesterbuurt LOW
De 'neggen' krijgen per straat een andere kleur (de ruimte tussen de buitenmuur en de deur)
12174

Vragen?

Heeft u vragen over het groot onderhoud van de Bouwmeesterbuurt? Neem contact op met de verantwoordelijke Projectassistent, Karen Loquet, k.loquet@ymere.nl of mobiel 06-11 14 96 05. Of met procesmanager, Frank Herscheid,  f.herscheid@ymere.nl of mobiel 06 38 18 95 87.

WoningNet

Bent u op zoek naar een sociale huurwoning? Wanneer er woningen beschikbaar zijn, staat er een advertentie op WoningNet Stadsregio Amsterdam. U kunt dan alleen via WoningNet reageren