Nieuwbouw

 

De Eenhoorn

"Ik ben gewend om dingen te delen en ik vind het fijn ook om mijn eigen plekje te hebben". Op het voormalige Eenhoornterrein in Amsterdam Oost is De Eenhoorn gerealiseerd. In dit bijzondere project met 330 sociale huurwoningen delen bewoners voorzieningen met elkaar. 

Voor zoveel mogelijk mensen een thuis

Het uitgangspunt van De Eenhoorn is dat we zoveel mogelijk mensen een thuis kunnen bieden. Met de komst van De Eenhoorn zijn er 330 nieuwe sociale huurappartementen in Amsterdam-Oost bijgekomen. In dit unieke woonconcept delen bewoners verschillende voorzieningen met elkaar. 

Wassen in De Eenhoorn
Wassen in De Eenhoorn
Wonen in De Eenhoorn
Wonen in De Eenhoorn

In De Eenhoorn zijn de appartementen compact, maar fijn. In elk gebouw zijn een paar gemeenschappelijke ruimtes die je samen met je buren deelt. Deze ruimtes zijn met extra veel aandacht en zorg ontwikkeld. Zoals een prettige huiskamer-lobby, een rustige daktuin en een gemeenschappelijke wasruimte.

De woningen in De Eenhoorn zijn zeer energiezuinig gebouwd. Stroom wordt opgewekt via de zonnepanelen en er is een collectieve warmtepomp.

Ontmoeten in De Eenhoorn

Inmiddels wonen alle bewoners in hun nieuwe appartement. De bewoners van de eerste 149 woningen kregen eind 2020 de sleutel. De bewoners van de laatste 181 sociale huurwoningen hebben eind 2021 de verhuisdozen uitgepakt.

Openbare ruimte
Openbare ruimte
De gemeenschappelijke keuken
De gemeenschappelijke keuken

Inmiddels weten de bewoners elkaar te vinden in de lobby, tuin, het dakterras of in de wasmachineruimte. Ze kunnen als ze willen voor een klein bedrag aanschuiven voor een lekkere maaltijd. De bewoners vinden het erg fijn om elkaar op die manier te ontmoeten.

De openbare ruimte rondom De Eenhoorn is met veel groen ingericht. De straten zijn autoluw.

Samenwonen en samenleven

Het leuke is dat De Eenhoorn een fijne plek is voor iedereen. Jongeren, ouderen en alles er tussenin vinden hun thuis. Singles, stellen en gezinnen, het is een gevarieerde mix in De Eenhoorn. Iedereen is inmiddels gesetteld en de bewoners ondernemen activiteiten met elkaar. Daarnaast hebben ze samen woonafspraken gemaakt om prettig met elkaar te wonen.  

De gemeenschappelijke tuin
De gemeenschappelijke tuin
Samenleven
Wonen met elkaar

In De Eenhoorn wonen bewoners prettig met elkaar. Ook mensen die een steuntje in de rug nodig hebben hier hun plek gevonden. Zij krijgen begeleiding van een community builder die met hart en ziel mensen samenbrengt.

Kortom, Amsterdam Oost is weer een plek rijker waar mensen zich thuis voelen.