tekstgrootte
contact sitemap home

Bruisend buurtleven in de Van der Pekbuurt in Noord

3-10-2008

Stadsdeel Amsterdam-Noord en Ymere trekken in het kader van de wijkaanpak gezamenlijk op in de Van der Pekbuurt. De bewoners krijgen een actieve rol.

Vrijdag 19 september vond het bewonersdiner ‘Plannen in Pannen’ plaats aan de langste tafel van Noord. Buurtbewoners uit de Van der Pekbuurt waren uitgenodigd om ideeën te bedenken voor verbetering van de buurt.

Plannen in Pannen
Het diner vond plaats op initiatief van Ymere en het stadsdeel en kwam tot stand in samenwerking met de organisatie en kunstenaars van de Noorderparkkamer. Voor het diner onthulden stadsdeelvoorzitter Rob Post en regiodirecteur Rob van Oostveen het Van der Pek-logo dat de komende jaren wordt gebruikt bij de gezamenlijke wijkaanpak van de Van der Pekbuurt.

Een onderwijsplek om jongeren te coachen bij hun studiekeuze en huiswerk, een Gezond-eten-winkel, de speeltuin langer open zodat kinderen ‘s avonds veilig kunnen spelen, een roeiwedstrijd - het zijn maar een paar van de ideeën die onstonden tijdens het buurtdiner. In totaal zijn er zestig ideeën opgehaald. Aan het eind van de avond werd een oproep gedaan aan de bewoners om nu te gaan kijken hoe hun ideeën met steun van Ymere en het stadsdeel gerealiseerd kunnen worden. Te beginnen met een ‘Denk Tank’ die over een week bijeenkomt op het stadsdeelkantoor.

Bezoek minister Vogelaar
Maandag 22 september heeft minister Vogelaar de Van Der Pekbuurt aangedaan tijdens een bezoek aan stadsdeel Amsterdam-Noord. Het bezoek stond in het teken van verbinding, door kunst, economische ontwikkelingen en stedelijke ontwikkeling. Twee projecten van Ymere werden deze dag bezocht.

In de ochtend werd mevrouw Vogelaar door stadsdeelvoorzitter Rob Post verwelkomd in de receptieruimte van Bed&Brek in Van der Pek. Vervolgens ging Vogelaar in gesprek met bewoners die hebben geholpen bij de totstandkoming van museum/hotelhuis ‘Op zoek naar het Noordgevoel’. Daarna was er een rondleiding door de Van der Pekbuurt en het Mosplein. Na de lunch bezocht de minister het ‘Vrouwen Atelier’ in Nieuwendam-Noord. De middag werd afgesloten met BuurtUitvoeringsPlannen in samenwerking met het Dagelijks Bestuur, directeuren van de corporaties, ondernemers en politie.

Remy Vlek verfilmt een Zomer in Van der Pek
Op 4 oktober gaat de film ‘Zomer in van der Pek: een dorp in Amsterdam-Noord’ in première tijdens het Tolhuistuinfestival. De film gemaakt door documentairemaker Remy Vlek, geeft een impressie van de kleurrijke buurt, haar bewoners, en toont de kansen en veranderingen die de buurt doormaakt. Na afloop van de film is er een debat met bewoners en betrokkenen. AT5 zendt de film uit op dezelfde dag om 23:00 uur.

Meer informatie? Ymere, afdeling communicatie, Rosemarie Smilde, r.smilde@ymere.nl