tekstgrootte
contact sitemap home

Sociale huurwoningen

Ymere heeft sociale huurwoningen in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmerliede, Heerhugowaard, Haarlemmermeer, Langedijk, Muiden, Purmerend, Spaarnwoude en Weesp.

Een sociale huurwoning is een woning met een kale huur tot € 710,68 per maand (dat is de huurprijs zonder servicekosten en kosten voor gas en licht).

Wanneer kom ik in aanmerking?
Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, mag uw gezamenlijk belastbaar jaarinkomen maximaal € 34.911 zijn (per 1 januari 2015). 
> Lees meer over het inkomen voor sociale huur  

Verdere voorwaarden
De gemeente stelt soms aanvullende eisen, bijvoorbeeld op het gebied van gezinssamenstelling of binding aan de woonplaats. Voor sommige woningen hanteert Ymere extra voorwaarden op het gebied van inkomen, aantal personen of leeftijd. Al deze verdere voorwaarden vindt u bij de advertentie voor de woning.

Hoe kom ik aan een sociale huurwoning?
Ymere biedt sociale huurwoningen aan via WoningNet (in Almere, Amsterdam, Haarlemmermeer, Muiden en Weesp), Woonservice (in Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude) en Stichting SVNK (Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk).

U maakt alleen kans op een sociale huurwoning als u zich heeft ingeschreven bij deze organisaties.

Inkomen boven € 34.911?
Als u al langer ingeschreven staat, maar het inkomen van uw huishouden is hoger dan € 34.911, dan kunt u geen sociale huurwoning huren. Als u verwacht dat uw inkomen gaat dalen, kunt u wel ingeschreven blijven bij Woningnet of een andere bemiddelende partij. U bouwt dan zoekwaarde op voor als u wel weer in aanmerking komt voor een sociale huurwoning.

Verdient u meer dan € 34.911 en huurt u nu een sociale huurwoning? Dan blijft uw huurcontract gewoon geldig. Wel krijgt u dan te maken met een hogere inkomensafhankelijke huurverhoging.

Middeninkomens
Ymere heeft extra regelingen voor mensen die een (laag) middeninkomen hebben. Deze groepen komen anders moeilijk aan een geschikte woning in de vrije sector:

Huurtoeslag
Heeft u een sociale huurwoning en een laag inkomen? Dan is er een kans dat u recht hebt op huurtoeslag. Dit is een financiële tegemoetkoming van de overheid in de huurkosten. Meer informatie op de pagina Informatie over de huurtoeslag.

De urgentieverklaring
U kunt een urgentieverklaring aanvragen wanneer u door een ernstig medisch of sociaal probleem niet in uw huidige woning kan blijven. Per gemeente verschilt de aanvraagprocedure.

Gemeente Woning zoeken Urgentieverklaring aanvragen
Alkmaar Stichting SVNK Het Vierde Huis / regio Alkmaar 
Almere WoningNet Het Vierde Huis / Almere 
Amsterdam WoningNet Website gemeente
Haarlem Woonservice Het Vierde Huis / Zuid Kennemerland
Haarlemmerliede Woonservice Het Vierde Huis / Zuid Kennemerland
Haarlemmermeer WoningNet Brochure voorrang Haarlemmermeer 
Heerhugowaard Stichting SVNK Het Vierde Huis / regio Alkmaar
Langedijk Stichting SVNK Website SVNK
Muiden en Weesp Woningnet Regionale Urgentiecommissie GenV
Spaarnwoude Woonservice Het Vierde Huis / Zuid Kennemerland

Hoe zit het met de wachttijd?
In de metropoolregio Amsterdam is de vraag naar woningen enorm groot. In veel plaatsen waar Ymere woningen verhuurt, geldt een wachttijd. De wachttijden verschillen per plaats en woningtype. Ze kunnen oplopen tot 4 ŕ 10 jaar.

Wachttijd verkorten
Tot 1 juli 2015 kunt u in de gemeente Amsterdam gebruik maken van speciale wachttijdregelingen: Samenvoegen woonduur, Tijdelijk behoud woonduur en Tijdelijk behoud inschrijfduur. Meer informatie vindt u op de pagina Wachttijdregelingen in Amsterdam

In Haarlem, Haarlemmerliede, Heemstede en Spaarnwoude heeft u kans dat u als huurder van Ymere in aanmerking komt voor een huurwoning die écht bij u past, zonder zoekduur! Meer informatie in deze folder of op www.dewoonswitch.nl.

Wilt u snel een nieuw huis? Denk ook eens aan woningruil.