Houd uw huis koel tijdens een hittegolf

De zomer, het favoriete seizoen van veel mensen, wordt door klimaatverandering warmer. Méér zonuren met voor langere tijd hogere temperaturen. Niet alleen is het daardoor buiten warmer, dat geldt ook voor de temperatuur in huizen. Daar moeten we mee leren leven. Of niet?

We vroegen het aan klimaatonderzoeker Anna Solcerovavan de Hogeschool van Amsterdam (HVA),  duurzaamheidsadviseur Pablo van der Laan en groen-expert Marjan Kootwijk van Ymere. Hoe houd je je hoofd en huis koel in de zomer? 

Nederlanders houden van een licht en geïsoleerd huis. Grote ramen, veel daglicht, lage energierekening. Maar dat heeft in de zomer ook een nadeel, want dan wil je juist de warmte buiten de deur houden. En eenmaal binnen, krijg je het er moeilijker weer uit want een huis in Nederland is erop gebouwd geen warmte te verliezen. Hoe ga je daar mee om?  

Ymere houdt bij het bouwen van woningen daarom al rekening met het steeds warmer wordende klimaat in Nederland. “Het begint al bij het ontwerp van een woning. Ramen kun je bijvoorbeeld beter aan de schaduwkant van een gebouw plaatsen, in plaats van op het zuiden”, aldus Pablo van der Laan, duurzaamheidsadviseur bij Ymere.  Maar bij bestaande woningen is dat ingewikkelder. “Bij renovatie worden woningen geïsoleerd en geventileerd, maar de indeling van een woning staat vast, zoals een plat dak of ramen op het zuiden. De zon komt binnen en warmt een woning op", legt Van der Laan uit. "Naast het plaatsen van zonwering is het in dat geval ook belangrijk om naar omgevingsfactoren te kijken.” 

Koelere stad 

HVA-klimaatonderzoeker Anna Solcerova promoveerde op het voorkomen van extreme hitte in steden. In tegenstelling tot het buitengebied is het daar aanzienlijk warmer. “Gebouwen en wegen absorberen warmte en houden die meer vast dan bomen, struiken en water", zegt Solcerova. “De aanleg van groene schaduwplekken en meer verdamping in het algemeen, zorgt voor een koelere stad.” Je hebt zelf grote invloed om de temperatuur in huis aangenaam te houden, legt Solcerova uit. “Blokkeer zonlicht tijdens een hittegolf. Zorg voor zonwering, doe je gordijnen dicht. Houd je ramen gesloten, want binnen is het vaak koeler dan buiten. Ventileer als de zon onder is. Dan kun je doen in ieder huis: oud of nieuw.”  Solcerova is geen voorstander van het ‘bouwen van Zuid-Europese steden in Nederland' met witte huizen, kleine raampjes en smalle straatjes om warmte te weren. “Dat is zinloos. 9 maanden van het jaar is het in Nederland niet warm en wil je juist de zon gebruiken. Bovendien: Nederlanders houden van de zon.”  

Verkoelend groen en water

Daarnaast pleit ze voor de aanleg van meer groen en water in de stad. Airconditioning is niet de oplossing: het kost veel energie en je blaast de warmte de straat op.  “Bomen met bladeren geven heel veel schaduw en zijn een koele plek tijdens een hittegolf. Dat scheelt al snel 15 graden in gevoelstemperatuur. En dat is heel veel“, aldus Solcerova. Groen-expert Marjan Kootwijk is het met Solcerova eens. “Bij Ymere zijn we daarom terughoudend als het gaat om het kappen van bomen in de stad. We adviseren onze huurders daarom ook eens naar de eigen tuin te kijken", zegt Kootwijk. “Haal er eens een paar tegels uit, zet er bijvoorbeeld een boompje of struiken voor terug. Dat scheelt heel veel in temperatuur.” 

 

  • Denk u er over na om een rolluik of zonnescherm aan de gevel te plaatsen? Omdat dit soort zonwering aan de gevel wordt vastgemaakt,  is hiervoor toestemming nodig van Ymere. Op de pagina ‘zonwering’ vindt u meer informatie over zonwering en hoe u toestemming kunt aanvragen. 

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang net als 47.000 andere huurders het laatste nieuws in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 8 keer per jaar de nieuwsbrief