16-7-2020  |  Nieuwsbericht

Een kamer in plaats van dakloos: met “Onder de Pannen” kan het

Het project “Onder de Pannen” helpt mensen die dakloos zijn geraakt door bijzondere omstandigheden, zoals een scheiding of ontslag. Het project maakt het mogelijk om deze mensen tijdelijk onder te brengen bij iemand die een kamer over heeft. Bewoners van huurwoningen in Amsterdam, Haarlem en Zaanstad die een kamer over hebben, kunnen deze via Onder de Pannen tijdelijk verhuren.

 

Wat is het project “Onder de Pannen”?

Het project Onder de Pannen is een initiatief van vrijwilligersorganisatie de Regenboog Groep. Dankzij het project kunnen mensen die een slaapkamer over hebben, deze tijdelijk verhuren aan iemand die op straat dreigt te belanden. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld na een scheiding hun huis kwijt zijn geraakt. Of die hun baan verliezen en de hypotheek niet meer kunnen betalen. Omdat ze niet lang genoeg ingeschreven staan bij WoningNet of Woonservice, maken ze geen kans op een sociale huurwoning. Ook is er voor hen geen maatschappelijke opvang. Als deze mensen tijdelijk een kamer huren hebben ze een dak boven hun hoofd en raken ze niet verder in de problemen.

Hoe werkt het?

Goede klik met kamerhuurder
De Regenboog Groep zoekt naar een geschikte kamerhuurder. Mensen die tijdelijk een kamer willen verhuren, beslissen daarna samen met De Regenboog Groep aan wie ze dat doen. Op deze manier wordt gezorgd voor een goede klik met de kamerhuurder. Hoofdbewoners kunnen ook zelf een kamerhuurder voorstellen. Kamerhuurders mogen geen eerste- of tweedegraads familie van de hoofdbewoner zijn, zoals kinderen en broers of zussen. De tijdelijke kamerhuur duurt maximaal 12 maanden. De kamerhuurder heeft dan de tijd om een nieuwe woning voor zichzelf te vinden. De Regenboog Groep toetst altijd of de kamerhuurder voldoet aan allerlei eisen. Voorbeelden zijn het hebben van inkomen en goede sociale vaardigheden. Mensen met ernstige problemen komen niet in aanmerking.

Maandelijkse vergoeding
Er kunnen verschillende redenen zijn om een kamer te verhuren. Bijvoorbeeld financiële redenen. Mensen die via Onder de Pannen een kamer verhuren, krijgen daarvoor iedere maand een vergoeding. Er zijn speciale afspraken met de gemeente en uitkeringsinstanties, zodat zij de huurders (hoofdbewoner) niet korten op uitkeringen of toeslagen. Verder kan de Regenboog Groep een eventuele huurschuld overnemen. Een andere reden om iemand in huis te nemen, is dat dit heel gezellig kan zijn.

Toestemming door eigenaar van de woning
Als er een match is met een kamerhuurder en huurder, dan moet Onder de Pannen toestemming voor de kamerhuur vragen aan de eigenaar van de woning, zoals Ymere. In uitzonderlijke gevallen geven wij geen toestemming, bijvoorbeeld bij woonfraude. Verder hebben wij  geen rol in het project. Alle contacten lopen via Onder de Pannen.

Onder de Pannen

Aanmelden om mee te doen
Het project Onder de Pannen loopt nu in Amsterdam, Haarlem en Zaanstad. Wilt u een kamer verhuren? Vul dan het aanvraagformulier in op de website van Onder de Pannen. Wilt u zelf iemand aandragen aan wie u een kamer wilt verhuren, dan kan dat ook. In alle gevallen geldt dat de kamerhuurder geen eerste- of tweedegraads familie van u mag zijn. Aanmelden gebeurt volledig via het project Onder de Pannen. 

Meer weten over Onder de Pannen?
Voor al uw vragen over het project kunt u terecht bij Onder de Pannen en de Regenboog Groep. Kijk op www.onderdepannen.nl voor alle informatie en voorwaarden, of neem contact op met Onder de Pannen via telefoonnummer 020-53.17.600. Wit u meer weten over de ervaringen van deelnemers aan het project? Lees dan op de website van Onder de Pannen de verhalen van onder andere Stefan en Maria.

 

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang net als 47.000 andere huurders het laatste nieuws in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 8 keer per jaar de nieuwsbrief