De Eenhoorn fase 1
 

Eerste ‘compacte woningen’ opgeleverd in De Eenhoorn

‘Dit laat zien hoe je een buurt kunt vernieuwen,’ zegt Ivar Manuel, bestuurder van stadsdeel Oost over de eerste 149 huurwoningen in De Eenhoorn. De compacte, betaalbare huurappartementen met gedeelde voorzieningen liggen in een groene, autoluwe omgeving.

De Eenhoorn 8800
Ivar Manuel, bestuurder stadsdeel Oost

De Eenhoorn, in de Rudolf Dieselstraat vlakbij het Amstelstation, telt 330 woningen, die worden gebouwd in twee fasen. Fase 1, 149 woningen, is opgeleverd. Fase 2, 181 woningen, volgt in het voorjaar van 2021. Voor de bouw van die laatste fase gaf stadsdeelbestuurder Ivar Manuel op 13 januari het startschot. Sindsdien heeft hij door de coronabeperkingen helaas weinig op de bouwplaats kunnen rondkijken. ‘Maar het ziet er geweldig uit.’

De 330 appartementen komen in de plaats van 124 verouderde beneden-bovenwoningen uit 1952. Daarmee is sprake van flinke verdichting: op dezelfde plek kunnen nu veel meer mensen wonen. Dat er veel meer mensen kunnen wonen komt ook doordat het gemiddelde woonoppervlak niet zo groot is: 32 tot 50 vierkante meter. Ymere bouwt deze woningen omdat in Amsterdam en omgeving onze doelgroep voor 84% uit één- en tweepersoons huishoudens bestaat. Voor gezinnen zijn er ruimere appartementen van 87 vierkante meter met drie slaapkamers.

Dat compacte formaat betekent dat de huren betaalbaar blijven. Maar op de kwaliteit is niet bezuinigd. Kijk maar naar de zorgvuldige detaillering, de hoge plafonds, de autoluwe buitenruimte, met water en veel groen. Elke woning heeft een eigen buitenruimte. Voor alle bewoners is er een zonnige daktuin. Iedereen heeft zonnepanelen en er is een collectieve warmtepomp. Bewoners delen een lounge met zitjes, voor zichzelf en/of hun bezoek. Wat niet in de eigen woning past en niet zo vaak wordt gebruikt, delen ze met andere huurders: de wasmachine, de wasdroger en een fietsparkeerplek. Veel woningen hebben daarom geen wasmachine-aansluiting. Zo is er meer ruimte in de woning.

De Eenhoorn 8879
De Eenhoorn: compacte, betaalbare huurappartementen met gedeelde voorzieningen
De Eenhoorn 8799
De omgeving van De Eenhoorn is groen en autoluw

Vernieuwen

‘Het project laat mooi zien hoe je een buurt kunt vernieuwen,’ zegt Ivar Manuel. ‘De oude Rudolf Dieselbuurt had ook veel kleine woningen, maar die waren echt niet meer van deze tijd. Hier is duidelijk gekozen voor goede sociale huurwoningen, in een groene omgeving, duurzaam, met gedeelde voorzieningen'. Manuel, van huis uit bioloog, noemt met name het groen als pluspunt. ‘Bewoners vinden dat enorm belangrijk, dat blijkt uit alle onderzoeken. Het is ook een belangrijk element in de agenda van het stadsdeel. Mooi dat dit hier in de opzet meteen is meegenomen.’

Door hun formaat zijn de woningen bij uitstek geschikt voor een- of tweepersoonshuishoudens. Bijvoorbeeld starters en senioren, een groeiende groep op de Amsterdamse woningmarkt. Manuel onderkent die grote behoefte aan woningen voor kleinere huishoudens, maar is vooral blij met de mix die De Eenhoorn biedt. ‘Amsterdam wil een gemengde stad zijn en blijven, qua herkomst, inkomen, bevolkingsgroepen, leeftijden, huishoudens. Dat zie je hier terug, maar dan op een nieuwe manier. Het zijn kleinere woningen, maar ze zijn wel degelijk ook op gezinnen afgestemd. Dat is goed, want wij willen dat ook gezinnen met kinderen in de stad blijven wonen.’

Gemengde stad

Van de 70 duizend woningen van Ymere zijn er zo’n tienduizend kleiner dan 50 vierkante meter. Ze variëren van hofjes uit de negentiende eeuw tot HAT-eenheden uit de jaren tachtig. Bij die historische hofjes is het recept voor succesvol compact wonen al te zien: ze zijn zorgvuldig ontworpen, met een mooie collectieve buitenruimte. De geschiedenis leert dat bewoners zich fijn voelen in een kleinere woonruimte als er iets tegenover staat: een goede ligging, betaalbaarheid, een slimme indeling van de woning met gedeelde voorzieningen.

Is dat behalve iets uit het verleden ook iets voor de toekomst? Ivar Manuel: ‘Dat weet ik niet. Of het gaat werken, hangt af van wie er gaat wonen en hoe het gaat. Zeker nu er ook ruimte is voor bijzondere, kwetsbare doelgroepen.’ Hij doelt op het gegeven dat in de Eenhoorn woningen zijn gereserveerd voor kwetsbare groepen, zoals alleenstaande moeders en dak- en thuislozen. Deze bewoners worden begeleid door Stichting Philadelphia en HVO Querido.

Bewoners zullen het hier met elkaar moeten vinden. En zoals wonen in de stad niet altijd probleemloos verloopt, zal dat in deze ‘stad in het klein’ ook niet altijd zo zijn. Juist omdat bewoners hier allerlei zaken delen, helpt Ymere daarom bij woonafspraken. Die zijn onderdeel van de huurovereenkomst. Manuel: ‘De wijkbeheerder van Ymere zal een belangrijke rol krijgen. Mensen zullen het hier met elkaar moeten vinden. Dat kan best spannend zijn. In het verleden hebben we woonprojecten gezien waarin studenten samenwoonden met statushouders; dat bleek nogal eens een hele tour. Maar als het lukt, biedt dit zeker perspectief.’

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief