Een duurzaam thuis in de Dirk Schäferstraat en omgeving

In de Dirk Schäferstraat, Prins Bernhardlaan en de Zomervaart in Haarlem vallen ze meteen op: de woningen die het afgelopen jaar gerenoveerd zijn door Ymere. In februari zijn de werkzaamheden aan de binnen- en buitenkant afgerond en dat is door de gereinigde gevels extra goed te zien. De geschilderde kozijnen en nieuwe voordeuren maken het plaatje compleet.

 

Een duurzamer thuis

De 68 woningen, die gebouwd zijn in 1950, zijn tijdens de renovatie ook aan de binnenzijde flink aangepakt. De woningen zijn goed nagekeken op de brandveiligheid. Er zijn rookmelders geplaatst en alle elektra is gekeurd. Ook is er aanzienlijk verduurzaamd. Naast het plaatsten van mechanische ventilatie en isolatieglas, zijn ook de gevels geïsoleerd. Hierdoor blijft de warmte beter binnen, maar kan er ook makkelijker geventileerd worden. “Het is echt een enorme verbetering.”, vertelt één van de bewoonsters. “De woning is veel beter geïsoleerd en de ventilatieleidingen zijn keurig weggewerkt. Dat vind ik echt een pluspunt”. Het isoleren en beter ventileren zorgt voor een duurzamer en energiezuiniger huis voor de bewoners.

Het aangezicht na de renovatie
 

Visuele informatiefolder maakte het verschil

“Om onze bewoners goed uit te kunnen leggen wat we gaan doen hebben we veel werk gemaakt van de informatiefolder”, vertelt Marieke Geljon, procesmanager bij Ymere. “Met medewerking van onze communicatieafdeling hebben we een folder gemaakt waarin we het renovatieproces zoveel mogelijk gevisualiseerd hebben. Veel plaatjes dus in plaats van tekst. Deze duidelijke informatie heeft zeker een rol gespeeld bij het behalen van het draagvlak onder bewoners”.

 

Woning werd etalage

Tijdens een renovatie is er vaak veel contact tussen Ymere en de huurders. Zo komen er medewerkers van Ymere bij huurders thuis langs om uit te leggen wat er gaat gebeuren en kunnen huurders gaan kijken in een modelwoning. In de modelwoning zijn de verschillende opties te zien waaruit huurders kunnen kiezen, zoals badkamertegels. Door corona was dit allemaal niet mogelijk en moesten we flink omdenken. De modelwoning werd omgetoverd tot etalage en zo konden alle keuzes toch nog veilig in het echt bekeken worden.

 
Etalage in de Dirk Schäferstraat
 

De voortuinen maken het af

Als finishing touch worden in het najaar de voortuinen van de woningen vernieuwd. Ymere en de bewoners zijn in gesprek geweest over welke manier daar het best voor is. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden voor de bewoners in bijvoorbeeld de kleur van de betegeling en de kleur en soort beplanting. Zo kan iedereen zijn opgeknapte woning naar eigen smaak afmaken.

Meer over dit onderwerp:

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief