Irene Ponec bij de locatie Oosterdreef in Nieuw-Vennep waar flexwoningen komen
 

Huurhuis nodig? Snelle woning is aantrekkelijke optie

En dan heb je opeens snel woonruimte nodig. Vanwege een nieuwe baan in een ander deel van het land, een scheiding waarbij je partner in het huis achterblijft met de kinderen of omdat je als jongere op jezelf wilt wonen. En zo zijn er nog tal van andere situaties. Probeer in deze tijd dan maar eens een betaalbaar huurhuis te vinden. Ymere wil daar wat aan doen door het snel bouwen van ‘flexibele’ woningen als één van de oplossingen voor de woningnood.

Heb je nu snel een betaalbaar huurhuis nodig? Dat is lastig. De krapte op de woningmarkt is groot. Het aantal woningzoekenden is vele malen groter dan het aanbod. De sociale huurwoningen die wel beschikbaar komen worden toegekend op basis van inschrijfduur. Wie kort staat ingeschreven bij een woonruimteverdeelsysteem is vrijwel kansloos, weet Irene Ponec van Ymere. Ze is bij Ymere verantwoordelijk voor flexwonen en andere nieuwe woonvormen.

“Ik ken de schrijnende voorbeelden van onze huurders waar hun volwassen kinderen nog thuis wonen omdat ze geen eigen stek kunnen vinden. Er is geen aanbod of het is onbetaalbaar”, zegt Ponec. Maar het zijn niet alleen de starters die worstelen met dit probleem. “Soms gebeuren er onverwacht dingen in een mensenleven waardoor je snel een woning nodig hebt. Dat kan iedereen overkomen. Ook voor die groep willen we wat doen.”

Snelle flexwoning als deel van de oplossing

Snel te realiseren flexwoningen zijn overigens geen nieuwe uitvinding. Het is volgens Ponec een logische ontwikkeling van een maatschappelijke trend. De maatschappij vraagt in deze tijd ook om méér creativiteit en ‘bouwsnelheid’ rondom wonen. Een huis met een tuintje is niet langer het ideaal. Een huis en dak boven je hoofd voor jezelf wel.”

Ymere verhuurt al langer woningen voor (her)starters in Haarlemmermeer en Amsterdam. Maar we willen wil meer van dit type woningen verhuren. “Onze samenleving verandert. Het aantal kleine huishoudens neemt toe. Daardoor stijgt ook de vraag naar compactere woningen. Naar schatting zijn ruim een miljoen huishoudens op zoek naar een passend huis.” Van de tienduizenden jongeren die noodgedwongen nog thuis wonen, tot de economisch daklozen die rondzwerven van logeeradres naar logeeradres. “Gewone mensen met een baan en inkomen, maar géén eigen huurhuis.” Nieuwbouw van extra woningen is dé oplossing, maar is voor nu niet zaligmakend. Voornaamste reden: het duurt te lang.

Artist Impression 1
Impressie flexwoningen Oosterdreef in Nieuw Vennep

Tempo, tempo

Vanaf het idee, ontwerp, inspraakprocedure, vergunningverlening tot de oplevering van een nieuwbouwwoning zit al snel een jaar of vijf tot zeven. Mits alles meezit. Daar komt nog bij dat bouwgrond steeds schaarser wordt, inspraakprocedures en vergunningstraject stroperiger. Bij een snelle flexwoning kan dat anders. Mits gemeenten willen. “Waarom moet het zo lang duren voordat je een bouwvergunning hebt?”, vraagt Ponec zich hardop af. “Dit type woning biedt kansen om daarmee te experimenteren.” Ook de locatie hoeft geen probleem te zijn. “Soms is grond gereserveerd voor een nieuwe metrolijn, winkelcentrum of iets anders waarvan het nog jaren duurt voordat er gebouwd wordt. Als het al gebeurt. Dat kun je op die plek in de tussentijd ook tijdelijke snelle woningen neerzetten.”

Het type huurhuis dat Ponec voor ogen heeft kan in grote aantallen, snel fabrieksmatig worden gebouwd. Compacte appartementen met circa 35 tot 40m2 woonoppervlak met een eigen woonkamer, slaapkamer, eigen keuken, badkamer. Belangrijk kenmerk: ze kunnen makkelijk worden verplaatst naar een andere locatie.

Ireneponec0321 5 Edit
Irene Ponec: 'voor onze huurders moeten er goede verbindingen zijn'

Fijn huis

Bij een tijdelijke woning denk je al snel aan de gebouwen die scholen, verzorgingshuizen of de tandarts neerzet bij een verbouwing. Een rechthoekige kille, kale, witte, gehorige schoenendoos die altijd in de weg staat op de hoek van een tochtige parkeerplaats of op de stoep. Ponec lacht. “Dat is niet meer van deze tijd. Een compacte tijdelijke woning van nu is stijlvol, met grote ramen, mooi afgewerkt en van goede kwaliteit. Van overleven en Waar slaap ik morgen?, naar een leven met rust in je hoofd, zonder stress in een fijn huis van waaruit je verder kunt werken aan je eigen toekomst.”

Niet alleen het ontwerp moet goed zijn, dat geldt ook voor de locatie. Ponec: “Het is voor onze huurders belangrijk dat er goede verbindingen zijn. Denk aan bus- of tramhaltes, een station en winkelcentrum op fietsafstand.” Okay, dus bouwen in de bewoonde wereld. Maar zitten omwonenden wel te wachten op die tijdelijke woningen? “Waarom niet?”, denkt Ponec hardop. “Al die omwonenden hebben zelf ook kinderen die een huis zoeken. Fijn wonen maakt een buurt ook veiliger, en zorgt voor een impuls van tal van voorzieningen als een goedlopend buurt-winkelcentrum waar je naar toe kunt voor de boodschappen of het afgeven van een pakketje.”

Samenwerken aan een oplossing

Een snelle flexwoning als deeloplossing van de woningnood. Ponec is ervan overtuigd. “Het is wel belangrijk dat alle betrokkenen meedenken én doen. Denk aan gemeenten, provincies en rijksoverheid. Maar ook marktpartijen zoals bouwbedrijven. Dat vraagt flexibiliteit, creativiteit, betrokkenheid en inzet. Alleen samen kunnen we het woningtekort oplossen.”

Ponec benadrukt dat de tijdelijkheid van een snelle flexwoning niets te maken heeft met de bouwkwaliteit. Die is zo goed dat ze na afloop van de tijdelijke periode eenvoudig kunnen worden verplaatst en op een andere locatie een tweede leven kunnen beginnen. Of een derde. Ponec: “Want een fijn thuis verdient iedereen. Nu en in de toekomst.”

60 snelle flexwoningen 

Op een leegstaand terrein aan de Oosterdreef in Nieuw-Vennep, vlakbij het station, gaat Ymere in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer 60 snelle flexwoningen bouwen. Als alles goed gaat start de bouw nog voor het einde van dit jaar. Niet veel later krijgen bewoners de sleutel van hun nieuwe huis. De tijdelijke woningen zijn speciaal bedoeld voor spoedzoekers, (her)starters, jongeren (23+) en vergunninghouders.

Artist Impression 2
Impressie flexwoningen Oosterdreef
Plaatsnaambordje Nieuw Vennep

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief