Bouw 35 duurzame sociale huurappartementen in Vijfhuizen gestart

Waar vroeger 20 zeer verouderde seniorenwoningen stonden, wordt op dit moment gestart met het bouwen van 35 sociale huurappartementen. Het nieuwe complex op de hoek van de Groeneweg en de Woudweg maakt gebruik van een duurzame vorm van energie, waarbij het evenveel energie opwekt als dat het gebruikt.

 

Betaalbaar wonen voor kleine huishoudens

De duurzame woningen zijn geschikt voor 1 á 2 persoons huishoudens. Er is veel vraag naar dit soort betaalbare appartementen voor kleine huishoudens en specifiek voor senioren. Zij zouden op deze manier door kunnen schuiven vanuit te groot geworden eengezinswoningen naar een gelijkvloers appartement.

Een duurzaam en groen thuis

De woningen zijn voorzien van een warmtepomp. Voordat de bouw start, worden daarvoor bodembronnen in de grond geplaatst. Deze bronnen kunnen kou en warmte opslaan om zo de woningen te koelen of te verwarmen. ‘Omdat het dak van het complex bijna volledig wordt vol gelegd met zonnepanelen voorziet het gebouw in haar eigen energieopwekking. Deze 35 nieuwbouwappartementen zijn een mooie stap naar meer en duurzaam bouwen’, vertelt projectontwikkelaar Ruben van der Spek.

 

 
 

Inpassing in omgeving

Omdat deze verdichtingsopgave zich afspeelt midden in een bestaande woonwijk is er bij het ontwerp van het gebouw goed gekeken naar een goede ruimtelijke inpassing in de buurt. De nieuwe appartementen komen in volumes van twee lagen rond een binnenhof. Deze schaal past goed bij de omliggende bebouwing, die grotendeels bestaat uit twee-onder-één-kap woningen. De architectuur van de nieuwe blokken is rustig, passend in de buurt. De gevels krijgen een gele steen met bijzondere ‘borduurwerk’ details in een donkerdere bruinrode steen. De hellende daken geven het geheel een vriendelijk karakter die past bij de schaal van de omgeving. Daarover zegt Ruben: ‘In overleg met buurtbewoners is er gekozen voor een extra bredere strook gras en meer bomen voor de woningen. Dit samen met de voortuinen zorgt er voor dat het complex wordt omzoomd door groen.’

Eind mei start het bouwproces

De gebouwen worden in twee L-vormige gebouwen tegenover elkaar geplaatst. De door BureauvanEig ontworpen appartementen worden ongeveer 75m2 groot en hebben een balkon of voortuin. Nadat de bodembronnen geplaatst zijn zal aannemer Thunnissen eind mei starten met heien. Hier wordt een speciale techniek bij gebruikt, waarbij er de grond in geschroefd wordt in plaats van geslagen. Zo zullen omwonenden minder merken van bouwproces.

Over ongeveer een jaar zullen de appartementen af zijn en daarmee zullen rond de zomer van 2022 de nieuwe bewoners hun sleutels krijgen van hun nieuwe woning in Vijfhuizen.

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden