Meer dan alleen een nieuwe jas voor Graan voor Visch

De vijf hoogbouwflats in Graan voor Visch zijn een bekend beeld voor de buurt in Hoofddorp. Sinds de jaren ‘70 torenen zij uit boven de rest van de wijk. Dit voorjaar zijn de werkzaamheden afgerond. De gebouwen hebben niet alleen aan de buitenkant een transformatie ondergaan, ook zijn de 264 appartementen binnen goed aangepakt. De nadruk lag daarbij vooral op het verhogen van het wooncomfort voor de huurders.

Renovatie als nieuwe start

Eén van die huurders is de 66-jarige Jannie Zee-Groenewoud. De renovatie kwam voor haar op het perfecte moment, want ze gaat bijna met pensioen en zal dan wat meer thuis zijn. “Een nieuw huis bij een nieuwe fase!”, grapt ze. De flats aan de rand van het centrum zijn qua uitstraling een stuk moderner geworden door de vernieuwde balustrades en de gevelbekleding. De renovatie heeft in totaal zo’n twee jaar geduurd. Jannie vertelt dat ze het hele proces als prettig ervaren heeft. “Vanaf het begin tot het eind was het positief en dan was ik ook nog de laatste in de flat die aan de beurt was.”

Verduurzamen is de toekomst

Ymere-regiomanager Remco Pols is blij met het resultaat: “De flats zijn weer naar deze tijd gehaald en stralen dat nu ook uit. Door te verduurzamen verhogen we het wooncomfort van de bewoners en zijn we klaar voor de toekomst.” Per appartement stonden er flink wat verduurzamingswerkzaamheden op de planning, zoals het vervangen van de kozijnen en het plaatsen van HR++ dubbelglas, het vernieuwen van de mechanische ventilatie en het aanpassen van de centrale verwarming.

4537 Goulmy Ymere Graanvvisch LOW

Voor deze werkzaamheden zijn verschillende vakmensen nodig om het goed uit te voeren. Door corona werd het ingewikkelder om dit allemaal uit te voeren in bewoonde staat. Alle bewoners kregen daarom tijdelijk een logeerwoning. Dat vond ik júist heel prettig!’ vertelt Jannie. “Mijn logeerwoning was in de flat ernaast, dus ik kon er zo naartoe lopen. En op deze manier hoefde ik ook niet thuis te slapen terwijl daar de werkzaamheden bezig waren. Dat scheelde ook weer. Dit was voor mij eigenlijk gewoon een extra meevaller.”

Gasloos koken en beter ventileren

Na de renovatie wordt er in alle flats gasloos gekookt. Daar moest Jannie nog wel het meest aan wennen. “Ondertussen ben ik eraan gewend hoor, maar vooral de geluiden zijn zo anders dan bij mijn gastoestel.” Wel vindt ze het fijn dat de ramen zijn vernieuwd. “Nu kan ik mijn gordijnen dicht doen, terwijl de ramen open zijn. Dat kon vroeger niet.” Hierdoor kan er beter en makkelijker geventileerd worden in de woningen. De ramen zijn dan ook meteen het favoriete onderdeel van de renovatie voor Jannie. “De vensterbanken, die zijn nieuw. Die hadden we eerst niet en die vind ik toch zo gezellig. Ik ben met alles blij, maar de vensterbanken vind ik het mooist!”

Meer over dit onderwerp:

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief