Ymere bouwt opbergzolders om tot volwaardige starterswoningen

Op zoek naar een betaalbare huurwoning? Of dat binnen afzienbare tijd lukt is onwaarschijnlijk. Er zijn duizenden wachtenden voor je. Vooral jonge starters op de woningmarkt hebben het moeilijk. Woningcorporatie Ymere wil daar wat aan doen door de snelle nieuwbouw van compacte, betaalbare huurwoningen voor 1 en 2-persoons huishoudens. Maar Ymere doet meer.

 

Zo worden in rap tempo opbergzolders in Amsterdam omgetoverd tot volwaardige woningen. “Je zou die blije gezichten eens moeten zien als een jonge huurder de voordeur van zijn eerste échte huis opendoet. Goud!”, aldus regiomanager Marjolein Cazemier.

Een oud nieuw huis

Ymere verhuurt veel oudere, markante etagewoningen in Amsterdam. Van die typische Amsterdamse portiekhuizen met een steile trap naar boven met een of twee woningen per etage. Op de bovenste etage onder het spanten dak heeft iedere huurder vaak zijn of haar eigen opbergruimte. Marjolein Cazemier: “Veel van dit soort woningen zijn aan groot onderhoud of renovatie toe. Dat betekent eigenlijk dat we ze tot op de muren afbreken en weer helemaal opbouwen: nieuwe elektra, sanitair, kozijnen, isolatie. Van een oud huis naar een oud nieuw huis”.

Woning voor starters

Dat hebben we bijvoorbeeld ook gedaan bij de renovatie van 17 sociale huurwoningen op de hoek van de Quellijnstraat/Gerard Doustraat in de wijk De Pijp in Amsterdam. Bij de voorbereidingen viel het op dat veel opbergzolders relatief groot waren en maar weinig bewoners ze echt gebruikten. “Navraag leerde dat bewoners er vooral spullen neerzetten die ze niet of zelden gebruikten. En dat opruimen teveel moeite was. Een doos met oude kerstballen, schaatsen, Playmobil en boeken. Voor iedereen vast heel herkenbaar”, zegt Cazemier. “Toen zijn we gaan nadenken. En gaan schetsen. Kunnen we hier geen woningen voor starters van maken?”

 
 

Sympathie

Veel bewoners vonden het een sympathiek idee. In ruil voor huurkorting, een kleinere nieuwe berging met weliswaar nieuwe jonge huurders op zolder, maar met een bekend gezicht. Cazemier: ”Volwassen geworden kinderen uit het portiek die noodgedwongen nog thuis wonen krijgen van ons voorrang op het huren van een nieuwe zolderwoning. Iedereen blij.”

Opbergdozen eruit, starters erin

De eerste zolderwoning in De Pijp is inmiddels gerealiseerd en aan ruim dertig andere zolderwoningen in de Descartesstraat en omgeving in Amsterdam Nieuw-West wordt hard gewerkt, weet Cazemier. “Ze zijn weliswaar compact, maar comfortabel. Een écht huis. En in deze tijd van een wooncrisis is iedere woning die je kunt realiseren er één.”

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden