Op toplocatie in Amsterdamse binnenstad 20 sociale huurwoningen gerenoveerd

De kersverse huurder Daniel Menino Borrego straalt. Hij heeft zojuist van Erik Gerritsen, de nieuwe voorzitter van de directieraad van Ymere, symbolisch de sleutel van de voordeur van zijn nieuwe sociale huurwoning aan de Leidsekade gekregen.

 

Ook Erik Gerritsen glundert. “Mooi werk toch dit? We hebben twee markante panden tussen het Theater Bellevue en het American Hotel gerenoveerd en 20 betaalbare en duurzame sociale huurwoningen gerealiseerd.”

Gerritsen kijkt naar de historische panden in hartje Amsterdam. "En dan te bedenken dat deze panden op de planning stonden verkocht te worden. Ook de verhuurderheffing moet betaald worden. En deze gebouwen waren te duur in alles: onderhoud, exploitatie noem maar op. Totdat collega's zeiden dat we ook 20 woningen konden renoveren om weer sociaal te kunnen verhuren. En ik ben supertrots op het eindresultaat. Dat er voor mensen met een bescheiden inkomen ook op deze toplocatie een plek is om fijn te wonen."

Ook Viviane Regout, directeur portefeuillevernieuwing, glimt van trots. “Dat we hier nu staan mag je vieren. Want het was best een taai en lang proces. We zijn in 2010 begonnen met dit project”, legt Regout uit. “De fundering was slecht. Dan gaan muren scheuren, alles verzakt, kozijnen willen niet meer open en het woongenot holt achteruit.” Samen met aannemer Coen Hagedoorn werden creatieve, betaalbare en ook praktisch uitvoerbare oplossingen bedacht. “Vergeet niet dat dit geen grote bouwplaats is. We staan in hartje Amsterdam. De ruimte is beperkt. Dan moet je je koppie erbij houden.”

de sleutel in ontvangst
Kersverse huurder Daniel Menino Borrego neemt de sleutel in ontvangst
De nieuwe woning aan de Leidsekade
De nieuwe woning aan de Leidsekade
 

Tal van creatieve oplossingen

De projectmanager van Ymere Ella van den Bergh zat er drie jaar bovenop. Van de voorbereiding tot het moment van oplevering. Ze werd geconfronteerd met een paar flinke uitdagingen. “Zo hebben we 10 woningen gemaakt die aan de achterkant uitkijken op een binnenplaats met drie meter verderop een blinde muur. Geen mooi uitzicht, dus daar moesten we iets op bedenken”, zegt Van den Bergh. Het werden een soort Tuinen van Babylon: een verticale tuin. “De planten groeien nu nog tot de eerste verdieping, maar over een paar jaar hebben ook bewoners op de vierde etage een groen uitzicht. En we doen gelijk iets voor het klimaat en de waterberging.”

Dan was er ook het voorstel van onze architect om een deel van de kelder toe te voegen bij de woningen. Van den Bergh: “De kelders waren hier verschrikkelijk. De ratten en duiven hadden er vrij spel. Het was een bende. Nu is een deel van het souterrain in gebruik genomen als gezamenlijke fietsenberging. En een ander deel bij de woningen getrokken. Zo krijgen we grotere woningen en kunnen gezinnen ook in de binnenstad blijven wonen.”

 

“Wij vanuit het stadsdeel zijn er ontzettend blij mee”

Ilse Griek, lid van het dagelijks bestuur van Stadsdeel Centrum, wil dat er in de binnenstad betaalbare huurwoningen blijven. En complimenteerde de corporatie met het resultaat. “Eén van onze doelstellingen is om ervoor te zorgen dat ook mensen met een bescheiden inkomen in het centrum kunnen blijven wonen en ook in andere mooie stukjes van de stad. Zoals in deze gerenoveerde statige herenhuizen. Dat is hartstikke mooi. En daar zijn we heel blij mee.” Het stadsdeel roept op om samen te onderzoeken waar nog meer betaalbare sociale huurwoningen in het centrum kunnen worden gerealiseerd.

Ymere zit niet stil

Viviane Regout gaf alvast een voorzet. “We hebben in De Jordaan al 280 woningen gerealiseerd. Daar komen nog 100 huizen bij de komende jaren. En kijk eens naar huurder Daniel. Zie hem stralen. Daar doe je het toch voor!”

Meer over dit onderwerp:

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief