Eerste 1.000 sociale huurwoningen op Strandeiland IJburg

Op een zonnige herfstdag afgelopen vrijdag zetten de gemeente en de woningcorporaties De Alliantie, Stadgenoot en Ymere de eerste stap in de ontwikkeling van Strandeiland. De bestuurders en directeuren van de corporaties ondertekenden samen met wethouder Marieke van Doorninck de uitvoeringsagenda voor de eerste 1.000 sociale huurwoningen op Strandeiland.

 

Strandeiland op IJburg wordt met 8.000 woningen – waarvan 3.200 sociale huurwoningen – een van de grootste nieuwe stadswijken van Amsterdam. Vanaf begin 2024 willen de corporaties starten met de bouw van de eerste woningen. Ymere gaat de eerste twee kavels met circa 160 sociale huurwoningen ontwikkelen.

Samenwerking in een vroeg stadium

“Ik ben trots op de manier waarop de gemeente en corporaties in het voortraject hebben samengewerkt”, vertelt Viviane Regout, directeur Portefeuillevernieuwing van Ymere. “In een vroeg stadium heeft de gemeente de corporaties ruimte gegeven om mee te denken over de gebiedsvisie op de sociale opgave. Hierdoor is het een integrale en gezamenlijke visie geworden die de basis vormt voor een mooie, gezonde, inclusieve en vooral duurzame wijk. Deze manier van werken zou overal in de stad toegepast moeten worden, omdat je zo met elkaar betere plannen maakt en sneller tot realisatie komt. Ik kijk uit naar de samenwerking bij de uitvoering van onze plannen voor Strandeiland. Met het ondertekenen van de uitvoeringsagenda voor de eerste 1.000 sociale huurwoningen hebben we hier een mooie start mee gemaakt”.

 

Eiland met een sociaal gezicht

Op Strandeiland bouwen de drie woningcorporaties en de gemeente samen aan een inclusieve wijk voor een brede sociale doelgroep. Van jongeren, singles, (startende) stellen en senioren tot gezinnen. Ook krijgen bijzondere doelgroepen specifieke aandacht. Het maken van een nieuw stuk stad biedt nieuwe bewoners de kans om samen hun eigen buurt op te bouwen en vorm te geven.

Duurzaam en gezond leven

Door de ligging aan de IJburgbaai, het lange stadsstrand en de relatie met het water, wordt Strandeiland een ontspannen woonomgeving, uniek in Amsterdam. De ontwikkeling van Strandeiland biedt een unieke kans een inclusieve en toekomstbestendige leefomgeving te creëren. Een plek waar onze huurders betaalbaar kunnen wonen, in een rustig en autovrij woonmilieu met voorzieningen om de hoek. Het wordt dé plek om een nieuwe start te maken en lekker en gezond te leven.

Strandeiland wordt gebouwd volgens de duurzaamheidsprincipes van de stad van morgen. Samen realiseren we op Strandeiland een groene en gezonde leefomgeving die onze huurders stimuleert vaker naar buiten te gaan, te genieten van de natuur rondom huis en die uitnodigt meer te bewegen. We bouwen mee aan een natuur inclusieve woonomgeving met rainproof binnentuinen en energie neutrale woningen. Zo creëren we een dierbare woonomgeving waar onze huurders zich thuis voelen.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden