Woningen in IJsselbuurt in oude luister hersteld

Aan de Vrijheidslaan en omgeving in Plan Zuid in Amsterdam hebben we bij 370 woningen niet alleen de gevels vernieuwd, maar ook de oorspronkelijke kenmerkende Amsterdamse school details in oude luister hersteld. De uitstraling van de woningen is weer zoals die ooit bedacht was en passend bij de Amsterdamse school architectuur in het beroemde Plan Zuid.

 

Eigen bezit Ymere?
De woningen zijn verdeeld over 7 woonblokken die onderdeel uitmaken van Plan Zuid van architect Berlage. De Dienst der Publieke Werken van de gemeente Amsterdam gaf in 1921 een flinke lap onteigende grond ten noordoosten van het Victorieplein in erfpacht uit aan Amstels Bouwvereniging, waarin 71 bouwondernemingen samenwerkten. Hier bouwden zij uiteindelijk 1739 kleine en gebrekkige middenstandswoningen met een huur tussen de 11 en 20 gulden per week.

In 1925 werden de woningen voltooid, maar 16 participanten konden meteen al door leegstand vanwege gebrekkige en gehorige bouw hun verplichtingen niet nakomen. Daarop kocht de gemeente hun bezit. Op deze wijze verkreeg de Woningdienst, één van de rechtsvoorgangers van Ymere, aanzienlijk bezit in de Rivierenbuurt, ten oosten van de Rijnstraat en ten noorden van de huidige Vrijheidslaan.

 

Geen zwarte maar witte spacers in de kozijnen

Projectmanager Joery Jordanov: “We hebben bij dit uitvoerig planmatig onderhoud intensief samengewerkt met de gemeente, Bureau monumentenzorg Amsterdam, de bewoners  en aannemer Logchies. Bureau Monumentenzorg had een aantal strenge eisen waar we bij het planmatige onderhoud en de vervanging van al het enkelglas in de woningen rekening mee moesten houden. Onder andere over de kleur van de spacers in het nieuwe dubbelglas. Normaal vervangen we enkel glas voor standaard HR++ glas met aan de binnenzijde van het glas een aluminium kleur. Dit was door Monumentenzorg verboden. Hier hebben we toen een 3 tal proefopstellingen glas voor in de gevel gezet, glas met een zwarte, aluminium en witte spacer.  Zowel de bewoners als Ymere hadden voorkeur voor een zwarte spacer in het glas. Maar bureau Monumentenzorg oordeelde anders. Wit dat vonden zij de kleur in het glas. Ze zijn uiteindelijk ook wit geworden, wat achteraf gezien een prachtige  keuze is geweest." 

 

De kers op de taart

Het planmatig onderhoud van de woningen is in 2018 gestart. Al het houtwerk is gerepareerd, deels vervangen en  geschilderd, de balkons aan de voor- en achterzijde zijn uitvoerig onderhouden en gerepareerd, het dak geïsoleerd, voegwerk deels vernieuwd, dubbel glas aangebracht en enkele trappenhuizen zijn gerenoveerd. Ook de monumentale erkers op de hoek van de woonblokken zijn gerestaureerd. Joery: “Aannemer Logchies heeft hier samen met Buwalda en de houtfabriek  echt vakwerk afgeleverd. De samenwerking met hen verliep heel prettig. De kers op de taart van dit project was dat ik samen met uitvoerder Wim van Logchies ook de naambordjes in oude luister heb hersteld. Dat maakt het project echt af.”

Het onderhoud van het laatste deel aan de gevel aan de Vrijheidslaan is in het voorjaar van 2022 helemaal af. Dan zijn ook de laatste woningen en het balkon op de hoek van de Kromme Mijdrechtstraat/Vrijheidslaan opgeleverd.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden