Aardgas eruit, stadswarmte en elektrisch koken erin!
 

Aardgas eruit, stadswarmte en elektrisch koken erin!

Na een grondige renovatie zijn 270 sociale huurwoningen de Reimerswaalbuurt in Amsterdam-Nieuw West helemaal klaar voor een groene toekomst. “Groener kunnen we ze écht niet maken!”, lacht regiomanager Marjolein Cazemier van Ymere. “We hebben deze 60 jaar oude portiekwoningen afgekoppeld van het aardgas en goed geïsoleerd. Dat levert een extra fijne woning op, én bewoners besparen ook op de energiekosten. En dat is niet alleen goed voor hen, maar ook voor de wereld.”

 

270 woningen Reimerswaal verduurzaamd en gasloos

De 60 jaar oude portieketagewoningen waren toe aan een opknapbeurt. Samen met de bewoners is toen een plan gemaakt om de woningen te verbeteren. De woningen zijn nu beter geïsoleerd, hebben mechanische ventilatie en zijn comfortabeler. Regiomanager Marjolein Cazemier: “Naast een goed geïsoleerde en warme woning hebben de bewoners een nieuwe keuken, badkamer en sanitair gekregen. Ze konden daarbij kiezen uit verschillende keukenfrontjes, aanrechtbladen en tegels. Voor ieder wat wils dus.”

Doordat de woningen nu goed geïsoleerd zijn is het wooncomfort van de huurders verbeterd. De bewoners koken vanaf nu ook elektrisch, want de gasgestookte cv-ketel heeft plaats gemaakt voor duurzamer opgewekte stadswarmte.

Reimerswaalbuurt
De woningen in de Reimerswaal die verduurzaamd en gasloos zijn
Elektrisch koken
De bewoners koken vanaf nu ook elektrisch
 

Cv-ketel eruit, stadswarmte erin

Tijdens de renovatie is ook het stadswarmtenet van Vattenfall in de Reimerswaalbuurt aangelegd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van onze huurders. Stadswarmte bleek na onderzoek het beste alternatief voor deze woningen op deze plek, zowel uit kostenoogpunt en bouwkundige mogelijkheden.

Op den duur zullen de energielasten van de huurders verminderen, zo verwacht Marjolein Cazemier. “Huurders kunnen gebruik maken van een energiecoach van de Stichting !Woon. Zij geven voorlichting over hoe huurders zuinig met hun nieuwe woning om kunnen gaan. Ook bij een goed geïsoleerde woning blijft het van belang om goed te ventileren. Ook daar geven de energiecoaches uitleg over. Daarnaast geven ze ook tips om energie te besparen. En dat is heel belangrijk in een tijd waarin de gasprijzen stijgen.”

Reimerswaalbuurt
"Niet alleen mijn eigen woning, maar de hele buurt is opgeknapt."
Reimerswaalbuurt
Eerder renoveerden we in de Reimerswaalbuurt al 216 woningen
 

De kachel nog niet aangehad

Mevrouw Schut woont al jaren in de Reimerswaalbuurt en is blij met haar gerenoveerde woning. “Mijn woning is nu goed geïsoleerd door de nieuwe ramen met dubbel glas. Het tocht niet meer en ik hoef veel minder te stoken. Ik heb tot half november de kachel nog niet aangehad. Ze is ook tevreden over hoe de buurt er nu uit ziet. “Niet alleen mijn eigen woning, maar de hele buurt is opgeknapt. Dat valt ook mensen op die hier niet wonen, maar de buurt wel kennen. Alles ziet er frisser en groener uit. Ook de buitenkant van de woonblokken, met verschillende motieven in de ramen van de entrees, ziet er heel mooi uit. Daar mogen we best tevreden over zijn.”

Herhuisvesting voorspoedig verlopen

Met de aanpak van deze 270 woningen is de renovatie van de woningen klaar. Eerder renoveerden we in de Reimerswaalbuurt al 216 woningen. Van de 486 huurders zijn er na renovatie 146 teruggekeerd naar hun eigen gerenoveerde woning en 82 doorgeschoven naar een andere woning binnen het complex. De overige bewoners zijn met stadsvernieuwingsurgentie en met hulp van de verhuisconsulent van Ymere verhuisd naar elders. Ook hierbij hadden onze huurders dus keuzevrijheid.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden