Hoe verduurzaam je 65.000 sociale huurwoningen?
 

Hoe verduurzaam je 65.000 sociale huurwoningen?

Een fijn huis is ook een comfortabel thuis. Daarbij hoort een groen energielabel A of B. Een huis met een groener energielabel kost minder energie om te verwarmen. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee van onze huurders, maar ook voor de toekomst van ons allemaal. Ruim de helft van onze huurwoningen is al ‘groen’, we werken hard aan de rest.

Onderweg naar een energiezuinig huis

We steken veel energie in het verduurzamen van onze huurwoningen. Nieuwe huizen bouwen we vanzelfsprekend energiezuinig, aardgasloos en waar mogelijk energieneutraal. Onze bestaande woningen verduurzamen we door ze beter te isoleren, te voorzien van dubbel glas, alternatieven voor aardgas, we installeren zonnepanelen en plaatsen groene daken.

De afgelopen jaren hebben we een grote inhaalslag gemaakt op het gebied van het verduurzamen van onze 65.000 sociale huurwoningen. Ruim 52 procent van onze woningen heeft nu energielabel B of hoger. In 2019 was dat nog 47 procent, in 2018 nog 41 procent. Nog concreter: zo kregen door een betere isolatie en andere maatregelen in 2020 1.950 woningen het groene energielabel A of B. We maakten ruim 9.600 labelstappen. Ook dit jaar hebben we naar verwachting een vergelijkbaar aantal woningen ‘vergroend’ en weer veel labelstappen gemaakt. En we gaan daarmee door totdat al onze huurwoningen een groen energielabel hebben.

Groen Dak
Groen dak
Vloer Isoleren
Vloerisolatie

Maar we zijn ook realistisch. We willen voor al onze huurders een groen, fijn en comfortabel thuis. Met ruim 65.500 sociale huurwoningen in Amsterdam, Haarlem, Weesp, Almere, Haarlemmermeer en Gooise Meren kunnen we dat niet voor alle woningen tegelijk organiseren. Maar we doen ons best. We combineren dat altijd met groot onderhoud of renovatie. Zo slaan we twee vliegen in een klap. 

Versnelling na afschaffing verhuurderheffing 

De afschaffing van de verhuurderheffing in 2023 biedt ruimte om de woningen met een E, F en G-label sneller te verduurzamen. Dat is goed nieuws voor de huurders van deze woningen, want zij hebben ook vaak hogere energielasten. Maar het zal nog wel een aantal jaren duren voordat we al onze woningen verduurzaamd hebben. Het tempo waarin we dat kunnen doen is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Zo hebben we te maken met een krapte op de arbeidsmarkt bij aannemers en duren renovatietrajecten, waarbij we tegelijkertijd de woningen verduurzamen, vaak lang. Daarnaast speelt ook het type woning een rol.

Zoveel woningen, zoveel verschillen

Geen enkel huis is hetzelfde. Zo is het verduurzamen van een rijtjeswoning uit de jaren tachtig aanzienlijk minder ingewikkeld en kostbaar dan een honderd jaar oude woning in een historische arbeiderswijk die valt onder een beschermd stadsgezicht. Bouwjaar, technische staat, de omgeving, welstandseisen, monumentale status, beschikbare ruimte, financiële middelen en andere factoren zijn allemaal van invloed op (on)mogelijkheden bij het verduurzamen van onze huurwoningen. Dat betekent in de praktijk dat in een relatief jonge stad als Almere ruim 80 procent van onze woningen een energielabel A of B heeft, in Amsterdam is dat circa 40 procent. Nu weet je waar dat verschil vandaan komt.

Buitenmuurisolatie
Geen enkel huis is hetzelfde om te verduurzamen
Thermostaat
Ruim 52 procesnt van onze woningen heeft energielabel B of hoger

We begrijpen goed dat huurders die in een minder groen huis wonen zich afvragen wanneer zij aan de beurt zijn? Helemaal in een tijd waarin energieprijzen stijgen. Dan woon je het liefst in een goed geïsoleerd huis.

Wanneer huurders aan de beurt zijn is bijvoorbeeld afhankelijk van het type woning en of verduurzaming kan worden gecombineerd met groot onderhoud of renovatie. Dat betekent concreet, hoe vervelend dat ook is, dat sommige huurders langer wachten dan anderen. Wel kijken we voortdurend hoe we zoveel mogelijk woningen, zo efficiënt mogelijk binnen een afzienbare periode kunnen verduurzamen. Uitgangspunt daarbij is dat het onze huurders onder de streep niets extra's mag kosten.

Keuzes maken

Maar we zijn ook eerlijk. De politieke en maatschappelijke wensenlijst is lang en ons budget helaas niet onbeperkt. Zo hebben we te maken met een wooncrisis waarvoor onze bijdrage aan de oplossingen de nieuwbouw van duizenden woningen is. Daarnaast moeten we zorgen voor goed onderhoud, renovatie van bestaande huizen, leefbaarheid van wijken en ondertussen de huren betaalbaar houden. Dat is allemaal niet gratis en kost veel geld. Ook wij kunnen een euro maar één keer uitgeven. Dat betekent keuzes maken. Tussen nieuwbouw, onderhoud, renovatie, verduurzaming, leefbaarheid en betaalbare huren. Niet alles kan tegelijk. Hoe graag we ook zouden willen.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden