Blijft melkhuisje in Amsterdam-Noord een woning of wordt het mini-zuivelmuseum?
 

Blijft melkhuisje in Amsterdam-Noord een woning of wordt het mini-zuivelmuseum?

Blijft een huis aan de Begoniastraat in Amsterdam-Noord een plek om te wonen of krijgt de voormalige sociale huurwoning een nieuwe bestemming als mini-zuivelmuseum? Regiomanager Chris Pettersson van woningcorporatie Ymere is duidelijk. “Als de woning een museum wordt verdwijnt er definitief een huis in Amsterdam. Wil je dat in deze tijd?”

 

De woning aan de Begoniastraat was ooit de plek waar de lokale melkboer zijn zuivel verkocht. Hij woonde zelf met zijn gezin in het pand. De introductie van de koelkast en supermarkt was het begin van het einde voor de melkboer. De woning is daarna tientallen jaren verhuurd als sociale huurwoning.

Woningcorporatie Ymere stoot de woningen, die toe zijn aan een grondige opknapbeurt, nu af. De kopers moeten er zelf gaan wonen.

 

Woning of museum?

“De woningnood is enorm. Dat hoef ik niemand uit te leggen. We zien daarom het liefst dat de woning blijft wat het altijd is geweest. Een huis. Waar ooit de melkboer óók een winkeltje had en daarna een plek werd waar Amsterdammers met plezier hebben gewoond.", zegt Pettersson. Opbrengst van de voorgenomen verkoop investeert Ymere in volkshuisvesting. "Met de opbrengst kunnen we twee nieuwe woningen bouwen, waarmee we in totaal drie huishoudens blij maken", rekent Pettersson voor. “Wordt het een museum, dan verdwijnt er definitief een woning uit Amsterdam. De vraag of je dat moet willen in een tijd waar zoveel mensen op zoek zijn naar een huis?”

Bij voorbereidende werkzaamheden voor de renovatie zijn het afgelopen jaar een aantal details uit het verleden ‘herontdekt’ zoals een oude deur, witte vierkante tegeltjes en een aantal laagjes oud behang. De Stichting Monumenten Amsterdam-Noord kreeg de woning tijdelijk in bruikleen en maakte er tijdelijk een museum van met oude rekwisieten zoals een weegschaal, pakjes boter, tafel en bed. Ook vroeg de stichting de gemeente het pand tot monument te verklaren. Dat laatste is inmiddels gebeurd.

 

Respect voor historie

“Ook als de woning een nieuwe eigenaar krijgt die er gaat wonen blijft het een monument. Dat betekent dat je respectvol moet omgaan met historische details", zegt Pettersson. “De vrees van de stichting dat historische details verloren gaan is daarom niet nodig.”

De stichting Monumenten Amsterdam-Noord heeft niet de financiële middelen het pand aan te kopen en te exploiteren. Ze heeft Ymere daarom gevraagd haar plannen met de woning om er een museum van te maken mede te financieren. Pettersson is daar kristalhelder over. “We hebben meerdere malen aangegeven dat we dat niet gaan doen. Dat is niet onze taak, niet onze verantwoordelijkheid. Dat kunnen we ook absoluut niet verantwoorden aan onze huurders en iedereen die een betaalbaar huis zoekt. We investeren in nieuwbouw, onderhoud, verduurzaming en betaalbaar wonen. Dat is onze kerntaak.”

Ymere heeft de stichting daarom geadviseerd voor de financiering van een eventueel zuivelmuseum subsidies aan te vragen bij de gemeente of culturele fondsen die daarvoor speciaal zijn opgericht. Pettersson: “Ik weet niet of ze dat inmiddels hebben gedaan of wat daarvan de uitkomst is.”

Mocht de financiering niet rondkomen om van de woning een museum te maken dan is er volgens Pettersson geen man overboord. “Dan blijft het gewoon een fijn huis met een monumentenstatus, met een mooie lokale historie en details die door de nieuwe bewoners worden gerespecteerd. Want dat doe je met een monument. Ook als het een huis is.”

 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden