Ymere aan de slag met Orion-complex Haarlem-Noord

Als je een klacht hebt, dan wil je dat die wordt opgelost. Zonder gedoe. Dat is logisch. Dat vindt Ymere, en dat vinden huurders van Ymere ook. Zoals bijvoorbeeld bewoners van het Orioncomplex aan de Helene Swarthstraat in Haarlem-Noord. Begin dit jaar gingen zij de straat op tijdens het woonprotest om Ymere te laten zien dat zij serieuze klachten hebben. “Ze hebben gelijk. Dus moeten we het gaan oplossen”, zegt regiomanager Gerrie Blok van Ymere.

 

De bewonerscommissie had vorige week een gesprek met Ymere over wat er nu kan, gaat en moet gebeuren met hun woning. Bewoners hebben zorgen over onder andere de leefbaarheid, de fysieke kwaliteit en de brandveiligheid. “We hebben afspraken gemaakt over wat Ymere gaat doen op de korte én op de lange termijn”, vat Blok het gesprek samen. “Ymere gaat geschakelde rookmelders plaatsen en ook worden de deuren van alle appartementen vervangen voor betere brandwerende exemplaren. Helaas laten die vanwege de levertijd nog 11 weken op zich wachten, maar ze komen eraan. Met deze maatregelen verbetert de veiligheid van bewoners in geval van brand.”

Goed gesprek

Het is fijn dat we nu goed in gesprek zijn, zo laat Blok weten. Er zijn door Ymere al eerdere onderzoeken gedaan, waar op dat moment geen directe acties aan verbonden zijn. Hierdoor hebben de bewoners aan de Helene Swarthstraat te lang moeten wachten op de aanpassingen dan dat zij gewild hadden. 

“Het is ontzettend vervelend dat mensen zo lang hebben moeten wonen met klachten die zij al bij ons aangegeven hebben en die door onderzoek bevestigd zijn. Daar heb ik onze excuses voor aangeboden. We doen er nu dan ook alles aan om de bewonerscommissie te betrekken en te informeren bij alles wat we doen en gaan doen.”

Ymere geeft aan dat de urgentie hoog is. “We hebben begrip voor de situatie en ongenoegen van de bewoners. Ze wonen in een gebouw op leeftijd. Het gebied is volop in ontwikkeling, maar het is nog niet helemaal zeker wat er daar allemaal gaat gebeuren. We zijn in gesprek met gemeente over de toekomst van de woningen aan de Orionweg en de Helene Swarthstraat”, zegt Blok. 

Samen vooruitkijken

Doel is om hier weer een prettige woonomgeving van te maken. Maar daar is meer voor nodig dan een korte termijn oplossing. Blok: “We kijken vooruit. En onderzoeken alle opties voor het complex, waaronder renovatie en/of sloop. Dan doen we uiteraard samen met onze huurders en andere belanghebbenden.”

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden