Manhattan aan het IJ

Wonen op een toplocatie tegen een betaalbare huurprijs. In de nieuwe wijk Overhoeks aan het IJ kan het gewoon. Woningcorporatie Ymere verhuurt er al honderden nagelnieuwe, sociale huurwoningen. En startte deze week met de bouw van weer 135 appartementen op het voormalige terrein van Shell op vijf pont-minuten van het centrum van Amsterdam. Betaalbaar, modern en met een uitstraling om van te smullen. Manhattan aan het IJ.

“Hier wonen mensen, daar wonen al mensen. En hier ook 130", zegt Erik Gerritsen, voorzitter van de directieraad van Ymere terwijl hij in stevige pas door Overhoeks banjert. Trots, enthousiast en bruisend van energie. Over wat Ymere hier doet. “Kijk, en daar op het hoekje wordt alweer het volgende blok gebouwd.” Nog meer sociale huurwoningen met een betaalbare huur. “En daar tegen het water aan weer een volgend blok. Het gaat echt om honderden huurwoningen.” 

Deze week leverde Ymere weer 135 sociale huurwoningen op en startte met de bouw van 175 nieuwe betaalbare huurappartementen. Dat werd gevierd. Want iedere nieuwe woning in Amsterdam is reden voor een feestje. Zeker als je weet hoeveel mensen op zoek zijn naar een betaalbaar en fijn huurhuis. 

Gerritsen, zelf woonachtig in Amsterdam-Noord en dus een Noorderling, is dan ook hartstikke trots op wat zijn Ymere-collega's hier hebben gebouwd. Aan het IJ. Voor Amsterdammers. Dan stralend: “Er is niets mooiers dan mensen met een bescheiden inkomen van een betaalbare woning helpen.” 

Noorderlingen 

Amsterdammers ten noorden van het IJ noemen zichzelf graag Noorderlingen. Om zichzelf af te zetten tegen de rest van de stad. Waarvoor je met de pont moet om er te komen, of door een tunnel of over een brug. Het maakt hen bijzonder. Met roots in de scheepsbouw, op één van de vele werven aan het IJ. Ze zijn recht door zee, staan voor elkaar klaar. Harde werkers. Niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit. Een soort Rotterdamse Amsterdammers.  

Toch werden ze ‘in hun voortbestaan bedreigd, verdreven door yuppen die de sprong naar de overkant waagden’. Althans, dat is een van de hardnekkigste mythes die over Amsterdam-Noord de ronde doet. Waar voor gewone Amsterdammers met een minder royaal inkomen geen plek meer is. ‘Verdreven door het grote geld’.  

Als je om je heen kijkt, tussen de prachtige, zandkleurige appartementencomplexen begrijp je waar die mythe vandaan komt. Maar daar is hier geen sprake van. Want op het terrein waar ooit de techneuten van Shell in laboratoria onderzoek deden naar nog betere diesel en benzine, wordt nu gewoond. Door iedereen. 

Manhattan aan het IJ 

“Ja, hier wonen heel veel rijke mensen", zegt Gerritsen terwijl hij zijn armen uitstrekt. “Maar wij slagen er ook in om honderden sociale huurwoningen extra te bouwen. Hier. Op Overhoeks. Voor mensen met een gewone portemonnee”, zegt Gerritsen. “En dat is als je er over nadenkt hartstikke gaaf. Maar we doen meer. Zo wonen er bijvoorbeeld ook mensen die vroeger dakloos zijn geweest en hier met een beetje hulp weer leren op eigen benen te staan. Want alles begint met een dak boven je hoofd. En daar ben ik hartstikke trots op.” 

Als Ymere is uitgebouwd op Overhoeks eind 2025 dan is Amsterdam ruim 800 nieuwe sociale huurwoningen rijker. Op een topplek aan het IJ. Gewoon in Noord.  

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden