Ik heb bedwantsen!

Bedwantsen. Er zijn leukere souvenirs of herinneringen die je van vakantie of een logeeradres mee naar huis kunt nemen. Venijnige, rode, kleine beestjes die zich vooral thuisvoelen in je matrassen, beddengoed en meubels. En die 's nachts op je huid kruipen om zich te voeden met jouw bloed. En eenmaal bedwantsen in huis, dan is het verdraaid lastig om er weer vanaf te komen.

Was de bedwants vorige eeuw bijna uit Nederland verdwenen, nu rukken ze in grote getalen op. Reden: we reizen meer en slapen vaker in vreemde bedden. In hotels, appartementen en AirBnB's. En zo nemen we het ongedierte in de koffer weer mee naar huis, zo constateren wetenschappers van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR).

We zien helaas dat de bedwantsen, ook wel muurluizen genoemd, ook geregeld opduiken in woningen van onze huurders. Wat moet je dan? En hoe voorkom je dat een ‘levend ongedierte souvenir’ een heuse plaag wordt?

Wie doet wat?

Wie het probleem veroorzaakt, moet het ook oplossen. Dat is logisch. En daar is de wet  duidelijk over. Dat geldt ook voor bedwantsen. Onze ervaring is dat in vrijwel alle gevallen de bron van een bedwantsenplaag een bewoner is die de diertjes heeft meegenomen van een vakantie- of logeeradres. Je bent in principe als huurder dan ook zelf verantwoordelijk voor het bestrijden ervan. Doe je dat niet snel genoeg, dan kan een besmetting snel uitgroeien tot een plaag en overslaan naar omliggende woningen.

Ook de bouwwijze van een woning speelt daarbij een rol: oudere woningen hebben vaak houten vloeren en wanden waar de minuscule diertjes zich makkelijker in kunnen verschuilen en verspreiden. De staat van onderhoud van een woning speelt daarbij geen enkele rol. Renovatie van een huis is niet de oplossing. Net zo min als sloop-nieuwbouw dat is om bedwantsen te bestrijden. Want ook in de slaapkamer van een nieuwbouwhuis voelen de dieren zich thuis.

Hoewel de bestrijding van bedwantsen in beginsel niet onze taak of verantwoordelijkheid is ondersteunen, adviseren en helpen we onze huurders als ze er zelf niet meer uitkomen. Omdat we vinden dat een betaalbaar huurhuis ook een fijn thuis moet zijn. En omdat het ook in ons belang is dat omliggende woningen niet worden besmet. Zo kan een met bedwantsen besmette woning niet opnieuw worden verhuurd tot alle beestjes zijn verdelgd. Daardoor worden ook woningzoekenden gedupeerd.

Van besmetting naar plaag

Bewoners van de Witte de Withstraat in Amsterdam kunnen er over meepraten. Ongeveer drie jaar geleden nam een huurder het ongedierte vermoedelijk mee naar huis. De bedwantsen sloegen over naar omliggende woningen. Tot wanhoop van alle bewoners.

Meerdere bestrijdingsacties met hulp van Ymere, de GGD, externe deskundigen en ongediertebestrijders hebben niet geholpen. We zetten daarom zwaarder geschut in. Zo willen we vloeren en wanden openmaken om het ongedierte beter te kunnen aanpakken. Omdat dit alleen in een lege woning kan, worden bewoners tijdelijk elders ondergebracht. Daarmee hopen we het probleem voor eens en voor altijd op te lossen.

Voorkomen is beter dan bestrijden

Wie deze zomer in een ander bed slaapt doet er slim aan voor op het matras neer te ploffen de slaapkamer even goed te controleren op bedwantsen. Vooral op witte matrassen en beddengoed steken hun minuscule rode lijfjes goed af.

Leg ook geen koffers op bed, leg kleding niet in kasten in een hotelkamer. Hang het op, of nog beter, laat het in een koffer zitten die je altijd goed afsluit. Verpak kleding in plastic pedaalemmerzakken en was alle kleding die je op vakantie mee hebt genomen thuis goed uit.

Controleer nog enige tijd na thuiskomst je eigen bed. Want hoe eerder je erbij bent, hoe beter dat het is! En zorg voor een goede hygiëne in de slaapkamer. Was beddengoed frequent.

Toch bedwantsen? En kom je er alleen niet meer uit, neem dan contact met ons op voor advies.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden