Zon schijnt
 

Help, mijn woning warmt op!

Klimaatverandering leidt in Nederland tot meer zonuren en dus hogere temperaturen. Dat bleek overduidelijk in de afgelopen zomers. Zo was 2018 de warmste zomer in minimaal drie eeuwen (bron: KNMI). Daardoor krijgen ook veel huurders te maken met een warmere woning. En daar is weinig aan te doen. Of wel?

"Het zijn niet alleen de woningen die warmer worden, maar ook in steden, op straat, is het warmer. Dat komt omdat verharde ruimten flink zijn toegenomen. Denk aan pleinen, wegen, wijken met weinig groen", aldus Martin de Vries, vastgoedprogrammeur Duurzaamheid bij Ymere.  

Veel woningen in Nederland zijn zo gebouwd dat we graag veel lichtinval willen, en ook zijn we druk bezig met isoleren van woningen om ze duurzamer te maken. Maar door klimaatverandering is het belangrijk om ook te kijken naar de koeltevraag van woningen.

Hoe we dat het beste kunnen doen weten we nog niet, maar er wordt nu veel onderzocht. Martin de Vries zit namens Ymere in een werkgroep van Aedes waarin gezamenlijk gezocht wordt naar een methode voor de aanpak van warmteontwikkeling in woningen. En ook adviesbureau Tauw en de Hogeschool van Amsterdam doen onderzoek naar de behoefte om te koelen in een woning.  

Beperk zoninstraling

Martin zegt: ‘Het beperken van de zoninstraling lijkt het belangrijkste te zijn in het koel houden van een woning. Buitenzonwering, metallic gordijnen, zonwerend glas en een boom voor je raam zullen naar verwachting de zoninstraling het beste beperken en de woning koel houden tijdens een hete periode. In sommige gevallen is er sprake van een bijzondere situatie. Dat kan wanneer het buiten flink afgekoeld is en het in de woning al weken warm blijft na opvolging van alle tips. Dan gaan we samen op onderzoek uit. Dat is maatwerk’.  

Om echt invloed te hebben op dit thema is het belangrijk te kijken naar het openbaar gebied, gebouwen en gezondheid van mensen. Als iedereen samenwerkt, dan pas kunnen we echt iets tegen warmteontwikkeling doen. 

  • Rolluiken, een screen of zonnescherm helpen zoninstraling flink te beperken. Maar ook een parasol in uw tuin of op uw balkon kunnen hierbij helpen. Mocht u screen, rolluiken of een zonnescherm willen aanschaffen, dan heeft u hiervoor toestemming nodig van ons. Op de pagina ‘zonwering’ vindt u meer informatie over zonwering. U kunt via MijnYmere toestemming vragen om zonwering te plaatsen. 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden