Lutmastraat in Amsterdam
 

Eerst mensen, dan regels

Luisteren: het is belangrijk voor Ymere. Bijvoorbeeld wanneer je als woningcorporatie klem lijkt te zitten tussen de Woningwet en het maatschappelijk belang. Onlangs speelde dit dilemma bij de verkoop van een woning in de Amsterdamse Pijp. De naastgelegen huisartsenpraktijk wilde het dolgraag aankopen, maar de wet zei nee. We luisterden, overlegden, zochten en vonden een oplossing. Met mooi resultaat.

 

Van woning naar huisartsenpraktijk

De kwestie in het kort: in de Pijp kwam een huurwoning leeg en Ymere wilde het huis verkopen. De buren, een huisartsenpraktijk, waren al langere tijd op zoek naar meer ruimte. Het huis ernaast kopen zou dus een ideale oplossing zijn. Helaas beschouwt de Woningwet een artsenpraktijk als bedrijf. En daar mag Ymere niet aan verkopen, vanwege het risico op speculatie. Wat nu?

Een maatschappelijk verhaal

Rein Bakker, asset manager bij Ymere: "Er is een enorm tekort aan prakrijkruimtes in die buurt, of ze zijn peperduur. De huisartsen namen daarom contact op met het stadsdeel. Die zag ook graag uitbreiding van de praktijk want deze ligt in het hart van de Pijp, tussen de bewoners. Een voorziening als een huisarts is er heel belangrijk. Dat snapten wij ook vanuit een maatschappelijk oogpunt, dus gingen we op zoek naar een oplossing."

 
De Lutmastraat in Amsterdam
De Lutmastraat in Amsterdam
 

Hard maken voor de zaak

Allereerst nam Ymere contact op met de VvE waar de woning onder valt. Het bestuur was unaniem voor verkoop aan de huisartsen. Ook de afdeling Juridische Zaken binnen Ymere boog zich over de kwestie. Een lichtpuntje bleek de nieuwe Woningwet: hierin zit wat ruimte om af te wijken van starre wetgeving. Rein: "Het was niet makkelijk, maar we wilden ons hard maken voor deze zaak. Dus schreven we, gesteund door onder andere de gemeente, een verzoekschrift aan de Autoriteit Woningcorporaties, onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport."

Dankzij bewoners en stadsdeel

Er is flink over vergaderd, maar uiteindelijk werd besloten dat de geest van de wet hierin zwaarder weegt dan de letter van de wet. De verkoop aan de huisartsen is inmiddels een feit. Rein: "Het hele proces was het meer dan waard, we leveren zo een belangrijk bijdrage aan een maatschappelijk vraagstuk. We zijn blij dat we geluisterd hebben naar de bewoners en het stadsdeel en dat de praktijk nu kan uitbreiden."

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden