Wooncoöperatie Copekcabana maakt droom waar in de Van der Pekbuurt

Donderdag 1 september 2022 hebben de bewoners van wooncoöperatie Copekcabana de sleutel gekregen van hun woning in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. 30 huishoudens namen die dag hun intrek in de gerenoveerde woningen. “Onze droom om met elkaar een wooncoöperatie te vormen en de woningen zelf te beheren komt nu eindelijk uit”, vertelt initiatiefnemer Bas van Vlaenderen.

Zelfbeheer van de woningen

“Met een aantal bewoners uit de Van der Pekbuurt hadden we de gezamenlijke wens om een sociaal woonproject in onze buurt te starten. In 2012 waren de eerste oriënterende gesprekken. Zelfbeschikking over onze eigen leefomgeving en de verbondenheid met elkaar was daarbij het uitgangspunt. We hebben toen gesprekken gevoerd met Ymere en de Huurdersvereniging Van der Pek om de mogelijkheden te onderzoeken. We hebben wooncoöperatie Copekcabana in 2015 officieel opgericht en zijn hard aan de slag gegaan om ons ideaal te realiseren”, aldus Bas van Vlaenderen.

Gezamenlijk renovatieplan opgesteld

Na intensief overleg is de vorm van een beheercoöperatie ontstaan: de 2 huizenblokken blijven in bezit van Ymere maar Copekcabana neemt het beheer over. Voor het gebruik van de panden betaalt de vereniging een collectieve huur aan Ymere. Dat bleek een goed alternatief voor koop om zo veel mogelijk zeggenschap te krijgen. Gezamenlijk hebben Ymere en Copekcabana een plan uitgewerkt voor de renovatie van de 30 woningen.

Copec 02
Copec 03

Diverse groep bewoners

Copekcabana telt 25 sociale huur- en 5 middenhuur huurwoningen.  De wooncoöperatie doet zelf de toewijzing van de woningen. Daarbij zijn ze wel gebonden aan de huisvestingsverordening van de gemeente Amsterdam. Jessie Wilms: “Onze wooncoöperatie bestaat uit diverse bewoners. Zowel gezinnen als 1- en 2 persoonshuishoudens. Vijf van de sociale huurwoningen hebben we verhuurd aan mensen met een urgentieverklaring. Denk aan statushouders of huurders met een sociale urgentie. We vinden het ontzettend belangrijk dat ook deze bewoners een plek krijgen binnen onze gemeenschap”.

Goede aanvulling voor de buurt

Een wooncoöperatie is een woonvorm waarbij bewoners een eigen woning hebben maar met een groot sociaal karakter. Een gedeelde verantwoordelijkheid voor de woningen en voor elkaar is essentieel. Copekcabana heeft individuele huishoudens en deelt een gezamenlijke binnentuin. Deze tuin is het hart van de vereniging. Hier tref je elkaar voor een praatje, pas je op elkaars kinderen of help je elkaar even wanneer dat nodig is. Ook naar de buurt toe wilt Copekcabana een open karakter uitstralen. Er zullen activiteiten georganiseerd worden voor de hele buurt. Zo kan Copekcabana een goede aanvulling zijn op de Van der Pekbuurt.

Dura Vermeer, co-maker van Ymere, heeft de woningen gerenoveerd.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden