34 nieuwe woningen in Hof van Descartes

In Amsterdam Geuzenveld bouwen we aan een vernieuwd en energiezuinig Hof van Descartes. We renoveren er 144 woningen. Maar dat is nog niet alles, want als kers op de taart bouwen we er nog eens 34 extra huurwoningen. Kinderen van huurders in het huidige Hof van Descartes krijgen daarbij voorrang.

 

Samen met Dura Vermeer

Het bouwen en renoveren doen we samen met onze co-maker Dura Vermeer. Een nauwe samenwerking is daarbij heel belangrijk. Daarom was het team van Ymere en Dura Vermeer bij elkaar om de start van de bouw met elkaar te vieren. Dat deden we tijdens een lunchbijeenkomst bij het eerste blok aan het David Humehof. Deze 18 woningen zijn namelijk als eerste aan de beurt voor de renovatie.

Tekening hoe het gaat worden
Tekening hoe het gaat worden
De kunst op de gevels van Floor Rieder wordt straks een pronkstuk in de wijk
De kunst op de gevels van Floor Rieder wordt straks een pronkstuk in de wijk
 

34 nieuwe woningen

“Bijzonder aan dit project”, vertelt Maurits van Klaveren van Ymere, “is dat we extra 34 woningen gaan toevoegen. In totaal worden 30 zolderbergingen omgebouwd tot woningen.”  Die worden verhuurd met een jongerencontract. Jongeren uit de gezinnen die er nu wonen krijgen daarbij voorrang. Daarnaast bouwen we vier garageboxen om tot woningen. Deze worden met voorrang aangeboden aan mensen van 65 jaar en ouder of met een medische indicatie. 

 

Gasloos, energiezuinig en veilig

Emelien Schut van Dura Vermeer licht de renovatiewerkzaamheden toe: “De woningen worden volledig gasloos. Ze krijgen een nieuwe badkamer, keuken en toilet. Er komen nieuwe kozijnen met HR++ glas, mechanische ventilatie en plafonds met geluidsisolatie. Verder doen we ook veel aan de veiligheid. De openbare binnentuinen worden afgesloten, er komen nieuwe sloten en halofoons, elektra wordt vernieuwd en asbest verwijderd.”

Deze berging en ruimte rechts worden woningen
Deze berging en ruimte rechts worden woningen
De zolderbergingen van nu worden straks ook woningen
De zolderbergingen van nu worden straks ook woningen
 

Ook goede samenwerking met de bewoners

Voor de bewoners heeft deze verbouwing nogal wat impact. Zowel de binnen- als de buitenkant van de woningen pakken we aan. Sander Albinus van Ymere, die contact heeft met de bewoners, legt uit: “De huurders kunnen niet in hun woning blijven. Het is daarom heel belangrijk dat we goede afspraken maken met hen. Een deel van de bewoners gaat naar een tijdelijk onderkomen, een wisselwoning. Andere bewoners hebben ergens anders een nieuwe woning gevonden. Natuurlijk helpen we ze daarbij.”

 

Modelwoning als ontmoetingsplek

De modelwoning is de ontmoetingsplaats waar bewoners terecht kunnen met vragen. Hier zijn ook foto’s te zien van hoe het gaat worden. De gebouwen, ingedeeld in drie kleuren, verschillen straks onderling van elkaar aan de buitenkant. Ook krijgen de gevels aan beide kanten een kunstwerk, een pronkstuk als herkenningspunt in de wijk.

In de modelwoning. Ook kunnen bewoners kleuren kiezen
In de modelwoning. Ook kunnen bewoners kleuren kiezen
Sander Albinus bij de modelwoning en wensdeur voor een warm welkom
Sander Albinus bij de modelwoning en wensdeur voor een warm welkom
 

Alle bewoners in de zomer 2024 (weer) thuis

Weer of geen weer, vanaf begin september 2022 werken we hier iedere dag hard aan het project. Als alles meezit ontvangen de bewoners van de 144 en 34 extra woningen vanaf het voorjaar 2023 tot de zomer 2024 de sleutel van hun ‘nieuwe’ woning.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden