Grootschalig onderhoud 211 woningen Haarlemse Junoplantsoen en Sterrenbuurt

In de Haarlemse Sterrenbuurt en aan het naastgelegen Junoplantsoen wordt hard gewerkt. Daar voeren Ymere en Van Lith Bouw grootschalig onderhoud uit aan 211 woningen, gebouwd in 1932. De huizen worden geïsoleerd en opgefrist, met direct resultaat: “Mijn huis omarmt me nu helemaal.”

Procesmanager Frank Herscheid van Ymere: “De 24 woningen van project Junoplantsoen zijn bijna klaar. In de Sterrenbuurt is het werk net begonnen. Daar gaat het om 187 woningen. Gemiddeld gaan de huizen door de renovatie van energielabel van D naar minimaal B. Maar we halen vaak makkelijk A.” En dat scheelt flink in comfort en in de portemonnee.

Van onder tot boven geïsoleerd

Wat de renovatie inhoudt? Frank legt uit: “We isoleren muren, kruipruimten en daken. De daken krijgen ook nieuwe dakpannen. De huidige dakkapellen worden vervangen door nieuwe geïsoleerde exemplaren, met behoud van de bestaande kunststof kozijnen. Ook krijgen alle woningen HR++ glas, mechanische ventilatie en ventilatieroosters. In sommige huizen vervangen we de badkamer, keuken en/of het toilet. Bij de overige woningen kijken we dit na en herstellen we het waar nodig. Ook treffen we gelijk voorbereidingen in de meterkast voor elektrisch koken. Vanuit veiligheid pakken we de brandoverslag aan, brengen we rookmelders aan en saneren we de asbesthoudende materialen.”

En een opfrisbeurt

Maar dat is nog niet alles. De huizen krijgen ook een opfrisbeurt. Kozijnen worden geschilderd en de bewoners krijgen een nieuwe voordeur in passende jaren ’30-stijl. Ze mogen daarbij kiezen uit vier kleuren. Er wonen ook kopers in deze buurt. Ook zij kunnen deze deuren bestellen, op eigen kosten. Handig voor hen en zo ontstaat er rust en eenheid in het straatbeeld. Tenslotte wordt ook het houtwerk en metselwerk van de schuren nagelopen.

Juno Sterrenplantsoen Haarlem 2
Juno Sterrenplantsoen Haarlem Deuren

Binnen tien dagen

Een flinke klus, die aannemer Van Lith Bouw uitvoert in bewoonde staat. Frank: “We proberen het werk binnenshuis per huis binnen tien dagen af te ronden. Het geeft gedoe, maar bewoners krijgen er veel voor terug. Laatst zei een huurder: ‘Mijn huis omarmt me helemaal. In iedere kamer is het nu dezelfde temperatuur.’ Daar doen we het voor.” Erik Knevel van Van Lith Bouw vult aan: “Om dit voor de bewoners zo goed mogelijk te laten verlopen werken wij nauw samen met een team van Ymere, Schouten Techniek, onderaannemers en leveranciers. Dit doen wij met heel veel plezier en het geeft veel energie.”

In overleg met bewoners

Afstemming in de wijk is belangrijk bij zo’n groot project. Frank legt uit: “We doen ons best bewoners zo goed mogelijk te informeren en te betrekken. Van tevoren was er een uitgebreide informatiebrochure en een informatiemarkt. Hier kon iedereen de nieuw aan te brengen installaties, koven en afwerkingen van binnen bekijken. En we hebben regelmatig overleg met de bewonerscommissies, dat zijn onze oren en ogen in de wijk. Bewonersbegeleiders Trudie van Van Lith en Annette van Ymere hebben daarnaast veel en goed contact met de bewoners. En we hebben bijvoorbeeld een rustwoning en logeerwoningen waar bewoners naar kunnen uitwijken.”

Met oog voor fauna

Het project en de bouwroute houdt ook rekening met andere ‘bewoners’: vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Zo werden er nest- en broedkasten in de buurt geplaatst zodat de dieren daarheen kunnen. Frank: “Tijdens de renovatie plaatsen we nieuwe vleermuiskasten in de dakgoot, net onder de eerste rij dakpannen. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Ook maken we permanente gierzwaluwkasten en mussenvides.” Zo krijgen ook de vogels in deze buurt een fris, nieuw onderkomen.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden