Flexwonen
 

Gezocht: gemotiveerde huurders voor nieuwbouwwoningen Oosterdreef

Wonen in één van de nagelnieuwe, compacte sociale huurwoningen aan de Oosterdreef in Nieuw-Vennep? Vanaf nu kun je reageren op Woningnet. Geïnteresseerden worden bij wijze van experiment niet alleen geselecteerd op basis van inschrijftijd, maar ook op motivatie.

Van huurders van een betaalbare woning aan de Oosterdreef wordt verwacht bij te dragen aan het opbouwen van een gemeenschap, zo hebben bestuurders van de gemeente Haarlemmermeer en Ymere afgesproken. Met bewoners van de flexwoningen, die gemotiveerd zijn om medebewoners te ondersteunen, kan in dit nieuwe stukje Nieuw-Vennep een prettige leefomgeving ontstaan. 

Motivatie 

De motivatie van alle kandidaat-huurders wordt beoordeeld door een projectteam van Ymere. De criteria worden vooraf bepaald om willekeur uit te sluiten. Iedere huurder krijgt een eigen huurovereenkomst. 

De eerste twee jaar zet Ymere een zogenoemde community builder in om met de huurders te bouwen aan een zelfredzame gemeenschap. Deze community builder, die zelf niet aan de Oosterdreef komt te wonen, creëert samen met de bewoners een fijne plek om te wonen. De gemeenschappelijke binnen- en buitenruimte bij de woningen worden ingezet voor bewoners om elkaar te ontmoeten, te ondersteunen en voor activiteiten. Ook Vluchtelingenwerk en de gemeente zijn hierbij betrokken. 

Wonen voor iedereen

Minimaal 30 woningen zijn bestemd voor (her)starters, jongeren tussen de 23 en 27 jaar en spoedzoekers. Maximaal 30 van de ‘permanente woningen op de tijdelijke plek’ in Nieuw-Vennep is bestemd voor statushouders. Omdat de gemeente de opdracht heeft statushouders te huisvesten en zelf geen woningen verhuurt, zijn hierover afspraken gemaakt met woningcorporatie Ymere. 

“Iedereen weet hoe groot de wooncrisis is. Veel mensen zoeken een betaalbaar huis. Voor veel (her)starters is dat een uitdaging. Maar ook erkende vluchtelingen hebben onderdak nodig. En eerlijk is eerlijk: dat levert extra uitdagingen op", zegt regiomanager Remco Pols van Ymere. “De enige structurele oplossing is daarom het snel bouwen van heel veel fijne woningen zoals in Oosterdreef. En doorgaan met het werken aan nieuwe wijken en buurten met betaalbare woningen. Voor iedereen. Ook in Haarlemmermeer.” 

Artist Impression 1 Oosterdreef
Artist impression van flexwoningen

Goed contact met de buren 

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water is enthousiast over de bijzondere toewijzing van de flexwoningen. Ze wijst erop dat in het coalitieakkoord aandacht is besteed aan ‘het blijvend mogelijk maken van prettig wonen’. “Dit experiment sluit daar naadloos op aan.” 

Ze wijst erop dat 30 van de 60 woningen door statushouders wordt bewoond. “Die moeten hun weg nog vinden in de maatschappij en in onze lokale samenleving. Een goed contact met de buren kan daarbij het verschil maken.” 

Voorgefabriceerd 

De woningen zijn gebouwd in fabriek in Brabant en staan 15 jaar aan de Oosterdreef in Nieuw-Vennep. Daarna kunnen ze worden verplaatst naar een andere locatie.  Ze zijn kwalitatief gelijkwaardig aan reguliere woningen. De nieuwe woningen staan aan de rand van Nieuw-Vennep, dicht bij het station, goede aansluitingen op het openbaar vervoer en andere voorzieningen. 

Tuin 

Het gaat om in totaal 37 2-kamerwoningen van 30-35 vierkante meter en 23 woningen van 40-45 vierkante meter, allemaal geschikt voor 1 á 2 personen.  Er is ook een gemeenschappelijke ruimte en een fietsenstalling. Ook is er een tuin waarvan alle bewoners gebruik kunnen maken. 

Kandidaat huurders moeten staan ingeschreven bij Woningnet. Vanaf vandaag 17:00 uur kunnen ze reageren op de nieuwbouwwoningen aan de Oosterdreef. De inschrijving sluit op 8 september 17:00 uur. 

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden