In Hoptille wordt het “easy gefixt”

In Hoptille in Amsterdam Zuidoost wordt er behoorlijk gefixt. De woningen vertonen gebreken, waardoor het hard nodig is om hier energiebesparende maatregelen te nemen. Anthony Martina van Frostudio en zijn mannen schieten de bewoners vol overgave te hulp. Ze komen met hun gereedschapskist naar de mensen toe. Startpunt en ontmoetingsplek is Hoptille 261, waar ze dinsdag werden geïnterviewd en aan stakeholders vertelden hoe ze te werk gaan.

 

Anthony en zijn mannen 

Het fixen wordt in goede banen geleid en uitgevoerd door Frostudio in samenwerking met de Groene Hub. Anthony Martina, die Frostudio heeft opgericht, spreekt vol passie over het project. Door jongeren aan te spreken op straat en zijn eigen netwerk uit Zuidoost in te zetten krijgt hij veel gedaan in Hoptille. Het zijn jongens van soms nog maar 17 of 18 jaar die graag de handen uit de mouwen steken en betrokken willen zijn bij de door hen zeer geliefde buurt. Ze krijgen de nodige kansen niet in de schoot geworpen, ziet Anthony. Met dit project krijgt hij ze bereid om vol enthousiasme aan het werk te gaan.  

“Je pakt hier je lampje, radiatorfolie, je gereedschap, en je gaat!”  

Vertrouwen, vriendschap en eigenaarschap staan centraal in dit leer-werktraject. Anthony leert de jongens om georganiseerd op pad te gaan en veilig te werken. Het vertrouwen zorgt ervoor dat de jonge jongens inmiddels vrienden met hem zijn. Ze werken zelfstandig maar durven hem ook in te schakelen voor hulp als dat nodig is. Dit vertaalt zich in het gevoel van eigenaarschap over hun klussen. Sommige jongens nemen al na twee weken trots een voortrekkersrol binnen het project in. Het zijn deze skills maar ook de veilige basis die Anthony zelf miste in zijn jeugd. Hij weet hierdoor als geen ander hoe belangrijk zo’n duwtje in de goede richting kan zijn voor het opbouwen van een mooie toekomst.  

Energiearmoede 

Ymere is blij met dit werk en wil er alles aan doen om het verduurzamen te versnellen in de strijd tegen energiearmoede. Deze fixbrigade zorgt ervoor dat de huizen energiezuiniger worden, wat de huishoudens in deze wijk hopelijk helpt om hun energierekening te kunnen betalen.  Voor de woningen in Hoptille wordt op dit moment een plan gemaakt in samenwerking met de bewoners. Dat kan renovatie worden of sloop/nieuwbouw. Als alles goed verloopt is dit in 2027 afgerond, maar zo lang kunnen sommige huishoudens niet wachten. In de tussentijd kan er gelukkig veel gedaan worden om de energierekening te verlagen; denk aan tochtstrips plakken, kieren dichten en ledlampen plaatsen. Ook worden radiatorfolie, deurborstels en douchekoppen aangebracht. De bewoners geven de mannen bij hun bezoek mee dat ze erg blij zijn met de gratis hulp voor meer comfort in huis.  

Samenwerking 

De tijdsdruk zorgde ervoor dat er bij de Gemeente Amsterdam en Ymere niet uitgebreid de tijd was om de uitvoering vanaf het begin helder te hebben. Dat kostte behoorlijke inspanning gedurende het project. Het levert tegelijkertijd het bewijs dat we samen wendbaar zijn en kunnen improviseren als het moet. Door het grote commitment en het heldere doel dat betrokkenen voor ogen hebben geeft deze samenwerking de nodige motivatie om door te gaan.   

Projectleider Amber van den Boom van Ymere vertelt: “Het is geweldig om met lokale mensen te werken die echt van aanpakken weten. Dat was echt het grote succes in de uitvoering omdat de lijntjes kort zijn. Waar we als 'kantoorprofessionals' bezig waren met zaken uitzoeken en checken bij juridische zaken, belden de mannen van FroStudio gewoon de bewoners of uitvoerders op om mondelinge afspraken te maken. Zij hadden het dan soms in 5 minuten geregeld door de bureaucratische route te omzeilen. Dat was erg verfrissend.” 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden