Start bouw Brinktoren: verbinding tussen Overhoeks en Van der Pekbuurt

Op 23 maart is de bouw van de Brinktoren in Overhoeks officieel gestart. In dit duurzame gebouw van 90 meter hoog komen ruim 400 woningen voor starters, studenten en jonge stellen. De Brinktoren wordt ontwikkeld door Xior Student housing en DubbeLL. Ymere neemt hier in 2026 bij de oplevering 112 sociale huurwoningen sleutelklaar af.

De Brinktoren ligt aan de rand van Overhoeks in Amsterdam-Noord. Aan de andere zijde van het kanaal ligt de Van der Pekbuurt waar we ruim 1.100 woningen verduurzamen. De Brinktoren vormt straks zowel visueel als sociaal een verbindende schakel tussen beide wijken.

Een groen boegbeeld voor de moderne hoogbouwwijk

De 90 meter hoge toren op de kop van Overhoeks is straks een “eyecatcher”. Het wordt het hoogste gebouw in Overhoeks met 28 verdiepingen en 266 middeldure huurwoningen, 112 sociale huurwoningen en 23 zorgwoningen. Ymere gaat een aantal woningen, net zoals in De Berend en De Jakoba, verhuren aan HVO Querido.
Naast woningen komen er ook voorzieningen zoals horeca, een repaircafé een buurtkamer en een bowlingbaan. Het wordt hét ontmoetingspunt voor de bewoners van Overhoeks en de Van der Pekbuurt.

 

Brinktoren 03
Brinktoren 01
Brinktoren 02 Detail

Architectonische en sociale kwaliteit voor bewoners en omwonenden

De architectuur van Mecanoo is verrassend en buitengewoon duurzaam. De zijde aan de van der Pekbuurt heeft een slanke vorm met een waterval van groene, collectieve dakterrassen en -tuinen (brinken). Aan de andere zijde is de toren breder, statiger en strakker, net als de robuuste aangrenzende torens van Overhoeks. De warmrode baksteenkleur van de Brinktoren verwijst naar de Amsterdamse Schoolarchitectuur van de Van der Pekbuurt.

Energiepositieve woontoren

De Brinktoren wordt één van de eerste energiepositieve woontorens van Nederland. De toren wekt meer energie op dan hij verbruikt, door onder meer PV-cellen te integreren in prefabgevels, op terrassen en daken en een geavanceerd warmteconcept. De terrassen en daken zijn 'polderdaken’ met waterberging. Regenwater wordt opgevangen en zoveel mogelijk hergebruikt om de daktuinen te besproeien. De biodiversiteit wordt versterkt door de keuze van vegetatie en ook door nestkasten en speciale plekken voor bijvoorbeeld vogels en insecten. De hoop is dat een slechtvalk zich in de top gaat nestelen.

​​​​​​​Daarnaast wordt duurzame mobiliteit gestimuleerd door alleen parkeergelegenheid te bieden voor elektrische deelauto's en fietsen. Daarmee is de Brinktoren een van de eerste energiepositieve, natuurinclusieve én betaalbare hoogbouw met woningen van Nederland. En voor Ymere is het de hoogste woontoren met sociale huurwoningen.

Kunstwerk Muur

Wethouder Reinier van Dantzig, en Christian Teunissen (Xior), architect Francine Houben en Erik Gerritsen gaven het officiële startsein door drie portretten van 15 meter hoog te onthullen. De afbeeldingen staan op de straks voor altijd verborgen muur van het aanpalende Hyperion Lyceum. Het zijn zelfportretten van leerlingen van het Hyperion als ode aan de toekomst en herinnering aan het heden.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden