Oud-stagiair ROC Amsterdam begon wietplantages in sociale huurwoningen 

Woningcorporatie Ymere heeft bij de rechtbank 130.000 euro schadevergoeding geëist van een voormalige stagiair-student van het ROC van Amsterdam. Twaalf woningen van overleden huurders werden in 2016 door hem ‘onderschept’ en bestemd als wietplantage of illegale verhuur. De man werd gesnapt.

Ondanks aangifte en een waterdicht dossier werd de oud-stagiair niet door justitie vervolgd. Ymere startte daarop alsnog een civiele procedure om de schade te verhalen. “Misdaad mag niet lonen.” 

In 2016 liep de toen 19-jarige man, die de opleiding sociaal-juridische dienstverlening volgde op de het ROC van Amsterdam, stage op de afdeling verhuur van woningcorporatie Ymere. Nabestaanden die het overlijden van een huurder bij hem meldden, kregen te horen dat de huur daarmee was opgezegd, maar kregen daar nooit een officiële bevestiging van. Dat wekte bij hen geen argwaan, omdat de huurincasso's ook stopten. Ook is zeker één woning illegaal doorverhuurd. 

In werkelijkheid liet de oud-stagiair de huurbetalingen doorlopen vanaf de rekening van een katvanger. Onbekende handlangers richtten in de woningen vervolgens wietplantages in of troffen voorbereidingen. Ymere kreeg argwaan toen één van de nabestaanden zich meldde en vragen had over de huuropzegging. 

 

Waterdicht dossier 

“Daarop hebben we een diepgravend onderzoek ingesteld en hebben de praktijken van de oud-stagiair ontmaskerd", legt André van Diest, manager verhuur en wonen van Ymere, uit. “Hij is weggestuurd en we hebben aangifte gedaan. Er lag een waterdicht dossier. Justitie heeft daar helaas nooit iets mee gedaan. ” 

Ymere zelf paste direct de interne procedures en controlesystemen aan om herhaling te voorkomen. “De mens is creatief en slim. Als je wilt frauderen, dan is er helaas altijd wel een manier om dat te doen", zegt Van Diest. “We geven ook onze stagiairs ons vertrouwen, maar grijpen ook hard in als dat vertrouwen wordt beschaamd.” 

Dat Ymere 7 jaar na dato alsnog 130.000 euro schadevergoeding eist van de oud-stagiair heeft volgens Van Diest een goede reden. “We hadden en hielden goede hoop dat justitie de man zou vervolgen. Maar hij gaat kennelijk strafrechtelijk vrijuit.  Daarom startten we zelf een civiele procedure om de schade te verhalen. Maar ook omdat schaarse sociale huurwoningen er zijn voor woningzoekenden, niet voor criminele praktijken.”  

Brian Jones Wiet
Foto: Brian Jones

Misdaad mag niet lonen 

Tijdens de zaak die vandaag diende voor de rechtbank Amsterdam verklaarde de oud-stagiair zich niets te herinneren van zijn stage bij Ymere. Van Diest: “Tja. Wij wel. En daarom zaten we vandaag ook bij de rechter. Misdaad mag niet lonen. Dit is voor ons een principekwestie.” 

Uitspraak 10 mei. 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden