Ymere jaarverslag 2022: de steigers op, de wijken in

De steigers op, de wijken in. Bouwen, verduurzamen, zorgen voor betaalbaar wonen en fijne buurten. Ymere heeft het afgelopen jaar werk gemaakt van haar ambities. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers 2022. Erik Gerritsen, voorzitter van de directieraad van Ymere: “Als het aan ons ligt, voeren we het tempo en de aantallen de komende jaren verder op. Dat is onze bijdrage als een van de oplossingen voor de wooncrisis, een duurzame toekomst en betaalbare woonlasten voor onze huurders.”

Bij het vaststellen van de nieuwe strategie Samen Thuis, 'gebouwd’ met huurders en andere belanghebbenden, heeft Ymere goed geluisterd. “Samen hebben we keuzes gemaakt en prioriteiten gesteld. Die ambities zetten we nu om in acties. Want goed wonen is ook gewoon doen. Actie!", legt Gerritsen uit. “De steigers op, de wijken in. Bouwen, verduurzamen, zorgen voor betaalbaar wonen en fijne buurten.” En dat blijkt ook uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag.

Aanpak EFG-woningen

Ymere verwacht dat de energieprijzen hoger blijven dan we jaren met elkaar gewend waren. “We hebben gezien dat sommige huurders letterlijk in de kou zitten, de verwarming uitschakelen uit vrees voor een hoge energienota. Dat hoort niet en dat raakt ons bij Ymere", zegt Gerritsen. “Het verduurzamen van minder goed geïsoleerde woningen heeft daarom topprioriteit.”

De corporatie is daarom bezig met een grote operatie om de laatste 10 procent van de woningen met een EFG-energielabel versneld te ‘vergroenen'. Gerritsen: “Nu doen we al 600 extra woningen per jaar. Dat tempo voeren we, als het aan ons ligt, nog verder op. Wel worden we daarin geremd door het chronisch tekort aan voldoende vaklieden en schaarse bouwmaterialen.”

Jv 2022 Steigers
5384 Goulmy Bouwmeesterbuurt LOW

Nieuwbouw in de lift

Een andere topprioriteit is versnelde nieuwbouw. Dat kan door fabrieksmatig te bouwen waarbij woningen kant-en-klaar of als bouwpakket worden geleverd. Het gaat daarbij niet alleen om compacte woningen voor kleinere huishoudens, (her)starters, jongeren en spoedzoekers op de woningmarkt. Gerritsen: “We zien overigens wel dat aan dit type woning grote behoefte is.” In het samenwerkingsverband NH Bouwstroom trekt Ymere op met collega-corporaties, gemeenten, bouwers en ontwerpers om die nieuwbouw ‘te laten vliegen'. Gerritsen: “Want samen bereik je meer.”

Een deel van deze nieuwe huizen zijn ‘flex': woningen van permanente kwaliteit op een tijdelijke locatie gebouwd in de fabriek en op de bouwplaats in elkaar gezet. “Deze nieuwe manier van bouwen kent alleen voordelen", zegt Gerritsen. “We benutten nog ‘onbestemde’ locaties optimaal, kunnen razendsnel fabrieksmatig bouwen, minimaliseren stikstofuitstoot, huizen zijn van idee tot sleuteloverdracht binnen een jaar klaar en we dragen bij aan het oplossen van de wooncrisis.”

In totaal realiseerde Ymere het afgelopen jaar 410 nieuwe woningen, een stijging van ruim 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor. En startte de bouw van nog eens 750 nieuwe woningen: een stijging van maar liefst 76 procent. Gerritsen: “Onze ambities zijn letterlijk huizenhoog. De komende periode willen we jaarlijks 650 nieuwe betaalbare huurwoningen opleveren overal in de regio.”  In deze factsheet ziet u alle highlights van het afgelopen jaar.

Bouwen, verduurzamen, zorgen voor betaalbaar wonen en fijne buurten. Daar hebben we het afgelopen jaar weer veel werk van gemaakt. Wat we hebben gedaan en hoe we dat hebben aangepakt ziet u in de video. Meer informatie leest u ook op deze pagina.