Creatief samenspel tussen Ymere en gemeente zorgt voor 11 extra sociale huurwoningen

In de Roze Panden aan de Vrolikstraat en 3e Oosterparkstraat in Amsterdam is een bedrijfspand omgebouwd tot 9 sociale huurwoningen voor senioren (65+). Ook zijn de zes bovengelegen woningen gerenoveerd en twee nieuwe woningen gerealiseerd in de voormalige zolderbergingen. De binnentuin is vernieuwd met veel nieuwe planten en is nu een groene oase in het hart van stadsdeel Oost.

De Roze Panden hebben een rijke geschiedenis. Zo was hier de beroemde Firma Bijl, de supermarkt voor de handige doe-het-zelvers, gevestigd. Daarna heeft het pand verschillende functies gehad, zoals een bedrijfsverzamelgebouw.

Geduld en goede samenwerking leidt tot resultaat

Walter Louman, regiomanager van Ymere: " Toen het bedrijfsverzamelgebouw enige tijd leeg stond heeft Ymere er bij de gemeente voor gepleit om het gebouw een woonbestemming te geven. Met als resultaat dat er 9 drempelloze en rolstoeltoegankelijke benedenwoningen voor senioren zijn toegevoegd, zodat mensen ook in hun latere levensfase in de stad passend kunnen wonen. Bovendien zijn er van loze zolderruimtes 2 extra volledig nieuwe woningen gerealiseerd. Het is geweldig dat we dit samen met de gemeente hebben kunnen bereiken."

 

Walter Louman

 

Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege vult aan: “Dit project was een uitdaging, omdat sommige regels van de gemeente elkaar tegenspraken en de ontwikkeling van het project belemmerden. Bijvoorbeeld dat je niet zomaar woningen mag maken van bedrijfsruimten terwijl we meer woningen willen realiseren. Door vol te houden is het toch gelukt en ik daar ontzettend blij mee. Projecten als deze met duurzame woningen voor senioren zijn essentieel voor het oplossen van de woonproblematiek in onze stad.” 

Boompjes, planten en regentonnen voor een prettig woonklimaat

Tussen de benedenwoningen was eerst een overdekte binnenplaats. Hier is de binnentuin opnieuw aangelegd met verschillende soorten planten. Met de regentonnen en het infiltratiesysteem helpt de tuin mee aan de regenwateropvang in dit deel van de stad. Ook helpt een tuin met boompjes en struiken tegen overmatige hitte. Tijdens de feestelijke oplevering van de Roze Panden opende bewoner Martien op geheel verfrissende wijze de binnentuin. Vanaf nu kunnen hij en zijn naaste buren met de sproeier en tuinslang de plantjes bewateren tijdens de droge zomerdagen. Zo zorgen de buurtbewoners samen voor de binnentuin. En er was meer. Het timmerteam heeft met ziel en zaligheid een thuis geboden voor bijen en andere insecten in de vorm van een bijenhotel. En de katten uit de buurt kunnen nu ook op verkenning door de plaatsing van een kattentrap.

Insectenhotel



Een mijlpaal voor de buurt

De toevoeging van 9 nieuwe woningen, de renovatie van de bovengelegen woningen en de schitterende binnentuin zijn een mijlpaal voor de buurt en een voorbeeld van succesvolle stedelijke transformatie. Dit project laat zien wat er allemaal bereikt kan worden wanneer partners goed samenwerken aan slimme oplossingen die tot een fijn thuis leiden. En het toevoegen van groen in de stad is niet alleen goed voor de biodiversiteit en een gezond klimaat, maar ook voor de leefbaarheid en welzijn van de buurtbewoners.

Roze Panden Bewoners (1)

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden