Ymere renoveert Keulsevaartflats in Weesp

Woningcorporatie Ymere gaat de Keulsevaartflats in Weesp verduurzamen. De nadruk ligt op het verbeteren van het comfort en isolatie. Het gaat in totaal om ruim 200 woningen. Ook worden alle liften nog dit jaar vervangen. “Goed nieuws!", zegt regiomanager Kim Ronner van Ymere. “Achter de schermen zijn de voorbereidingen in volle gang. We verwachten daarom met de verduurzamingswerkzaamheden en verbeteringen in 2025 al te starten. Als we klaar zijn hebben bewoners een nog comfortabeler en energiezuinig huis.”

De vier markante Keulsevaartflats in de Weesper wijk Hogewey zijn gebouwd in de jaren ‘60. Samen tellen ze in totaal 205 appartementen. Ze zijn beeldbepalend voor de buurt. Opvallend is dat veel huurders er al heel lang wonen.  

Maar na vele jaren verhuur is de flat toe aan een ‘grote beurt'.  “Neem bijvoorbeeld de liften. Die zijn onontbeerlijk om te voorkomen dat je eenmaal thuis hijgend en puffend een zware boodschappentas staat uit te pakken. En helemaal voor de vele oudere bewoners die echt afhankelijk zijn van de lift", legt Ronner uit. “De liften zijn versleten. Dat leidde tot relatief veel storingen. Niet leuk voor bewoners.” Vervanging van de liften maak daarom een belangrijk onderdeel uit van de grote onderhoudsbeurt. Ronner: “En dat doen we dit jaar nog.” 

Duurzaam en energiezuinig huis 

Maar wellicht nog belangrijker is wat Ymere met de huurwoningen van plan is. “Als we de grote onderhoudsbeurt uitvoeren, dan maken we woningen ook meteen duurzamer en verbeteren we de isolatie.  En als je een beetje bewust leeft ook tot een veel lagere energierekening", zegt Ronner. En dat is mooi meegenomen in deze tijd van hoge inflatie, dito energiekosten en gestegen prijzen voor de dagelijkse boodschappen. 

Onlangs dienden bewoners nog een petitie waarin ze pleitten voor een versnelde aanpak van de woningen. Ronner: “Dat klopt. En begrijpelijk. Op de achtergrond werkten we daar al aan. We zijn daarom blij dat bewoners het nog eens extra onder de aandacht hebben gebracht. Ze worden straks betrokken bij het project en geplande werkzaamheden. Want hoe eerder dat rond is, hoe eerder we kunnen beginnen. We gaan daar afspraken over maken hoe we dat samen gaan doen.” 

Want bij dit soort grote projecten moet 70 procent van de huurders het eens zijn met de onderhoudswerkzaamheden. Hoe langer het duurt om dat percentage te behalen, hoe later er kan worden gestart bij de werkzaamheden. Ymere maakt zich daarover geen enkele zorgen. Ronner: “We willen allemaal hetzelfde. Een comfortabel en energiezuinig huis.” 

Alle bewoners zijn woensdagavond 7 juni geïnformeerd over de renovatie. “Bewoners zijn blij dat ze zekerheid hebben wat er gaat gebeuren. Eerlijk is eerlijk: hoewel we op veel vragen antwoorden hadden, konden we ze niet allemaal beantwoorden. Juist omdat ze zo gedetailleerd waren. Daar gaan de komende periode samen met elkaar aan werken. Wij hebben er zin in, de bewoners ook.” 

Naar verwachting worden de eerste verbeterde woningen eind 2025 opgeleverd.  

Keulsevaartflat 01

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden