'Met een beetje liefde en aandacht komt alles tot bloei'

We kunnen er deze zomer geen genoeg van krijgen. De tuinen van onze bewoners staan in volle bloei. Nadat onze specialist Groen Marjan Kootwijk haar hitte-tips deelde in Amsterdam-Noord en we in Almere Danswijk een echte Tuinendag voor bewoners organiseerden, nam de wijkbeheerder van Ymere ons deze week mee naar de moestuin van Meneer Abdelouaret en zijn buren in een hofje in de Kraaipan in Amsterdam-Oost.

Een duurzame maaltijd  

In dit hofje genieten de buren niet alleen van een rustige groene oase. Graag eten ze hier aan de beschutte picknicktafel samen een gezonde, voordelige, én duurzame maaltijd van de oogst. Vanuit de moestuin gaan de groenten naar de keukens van de bewoners in de woongebouwen eromheen. Daarna staan ze verwerkt in de lekkerste gerechten weer op tafel in de tuin.  

Samen met de wijkbeheerder en buurtbewoners Tineke, Hamid en zijn vrouw Halima, neemt meneer Abdelouaret ons mee langs de groenten en fruit die hij verbouwt in de gemeenschappelijke tuin van de bewoners. 

KP5 (1)

Kraaipan 

Deze plek in Amsterdam-Oost is ook bekend door het waardevolle zorgcentrum en servicepunt Kraaipan, waarvan laatst het 10-jarige bestaan met een grote groep buren werd gevierd. De buren in het hofje kennen elkaar al sinds de opening, toen ze hier tegelijk kwamen wonen.  

Vertrouwde gezichten 

Meneer Abdelouaret is een vast gezicht in de buurt. Hij zet zich met volle overgave in voor de gemeenschappelijke tuin, met buren die inmiddels vrienden zijn. De wijkbeheerder van Ymere biedt ondersteuning waar hij kan en geniet van het enthousiasme om en nabij de tuin. “Deze bewoners zijn van grote waarde voor de buurt.”  

Hij komt hier dan ook graag. “Ik ben heel trots op deze bewoners dat ze dit voor elkaar hebben gekregen. En dat ze zo fantastisch samenwerken. Daar is Ymere erg trots op.” 

KP4
KP3

Dit is samenleven 

De wijkbeheerder is blij met meneer Abdelouaret, die hier overduidelijk ook een vast aanspreekpunt is geworden. Hij onderhoudt het groen met hart en ziel, samen met zijn vrouw Halima. Hij houdt van koken maar is ook voor andere klusjes bij de woningen te porren, vertelt hij. Met buren als Tineke en Hamid zorgt hij ervoor dat er hier veel gelachen wordt bij het plukken van de munt.  

“Laat deze nog maar even.”  

Zelf plukken mag. “Maar wel fijn als ze mij even om hulp vragen”. Met ruim 8 jaar tuinervaring weet meneer Abdelouaret precies wanneer de groenten plukrijp zijn. En dan heb je ook wat. Van rozemarijn, tot vijgen, verschillende soorten tomaten en basilicum tot hete pepertjes, munt en zelfs een kiwiboom. “Wat hier goed groeit vraag je? Nou, alles!”  

KP2
KP7

Kijk ook naar hoe onze specialist Groen Marjan Kootwijk haar hitte-tips deelde in Amsterdam-Noord en hoe we in Almere Danswijk een echte Tuinendag voor bewoners organiseerden.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden