Zonnepanelen op dak van VvE Bramzeilhof
 

Een leeg dak? Dat is echt niet meer van deze tijd

Zonnepanelen zijn altijd een goed idee, maar wat doe je als je je dak deelt? Het bestuur van VvE Bramzeilhof besloot dat uit te zoeken. En dat komt neer op een unieke constructie: een deel van het dak krijgt zonnepanelen via Iederzon, de vaste partner van Ymere. De woningeigenaren hadden de keuze om zonnepanelen aan te schaffen via de zoncorporatie. En het laatste deel van het dak wordt beschikbaar gesteld aan energiecoöperatie Zuiderlicht.

Een uniek project 

“Nog niet eerder voerden wij zo'n groot Iederzon project uit bij een VvE”, aldus Kristel van Heijst, specialist grooteigenaar bij Ymere. “Het gaat om een dak met meer dan 600 panelen. Het grootste deel van de panelen wordt aangesloten op de meterkasten van individuele woningen, een deel van de zonnepanelen wordt aangesloten op de collectieve voorzieningen van de VvE en nog een deel van de panelen is gekocht door energiecoöperatie Zuiderlicht. Heel uniek, en fijn dat het samen met de VvE gelukt is.” 

Image00010
Zonnepanelen op bramzeilhof

Zonnepanelen voor huurders én eigenaren

Zo'n 30% van de huurders en 45% van de woningeigenaren schreef zich in op het project. 357 panelen zijn voor de meterkast van de bewoners en 25 panelen voor drie collectieve (cvz) systemen. Daarnaast neemt de VvE nog eens 25 panelen af voor de gemeenschappelijke elektravoorziening. Maar met 400 panelen ligt het dak van Bramzeilhof nog niet vol. Een geschikt dak wat niet volledig benut wordt is zonde, en niet meer van deze tijd. Daarom besloten alle partijen dat Iederzon ook 245 panelen in opdracht van energiecoöperatie Zuiderlicht kon installeren. Deze zonnepanelen zijn van Amsterdammers en voor Amsterdammers. Bewoners uit de buurt kunnen investeren in de panelen.  

Er is nog ruimte

Met ruim 600 panelen ligt het dak nu nog niet vol, er is nog ruimte over. Bestuursvoorzitter Chris Sjoers had verwacht dat meer bewoners zich zouden inschrijven, maar toch is hij tevreden. “De opbrengst van de zonnepanelen komt ten goede aan woningverbeteringen, en daar profiteren alle bewoners van. Misschien dat wij in de toekomst nogmaals alle bewoners kunnen benaderen en nog extra panelen op het dak kunnen plaatsen. De tijd zal het leren".

Maar één ding is zeker: door gezamenlijke inspanningen wekken we steeds meer groene energie op in onze stad! 

Wil je dat mooie dak vol zonnepanelen bekijken? Check dan ons instagram account !

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden