Nieuwe Leliestraat stond niet voor niets leeg: onveilig, verzakte fundering en toe aan renovatie

Een pand van woningcorporatie Ymere aan de Nieuwe Leliestraat in De Jordaan in Amsterdam is afgelopen weekeinde gekraakt. Het stond al enige tijd leeg. “En niet zonder reden", zegt Ymere regiomanager Walter Louman. “De fundering is heel slecht, het pand verzakt snel en je kunt er niet veilig meer wonen. De voorbereidingen voor de renovatie zijn in volle gang. Dat kost helaas meer tijd dan verwacht.”

Tussen 2017 en 2020 zijn de laatste huurders vertrokken omdat het pand gerenoveerd moet worden. Een ingrijpende en vooral zeer kostbare operatie. “Toch kiezen we daarvoor.  Zo behouden we ook in hartje Amsterdam betaalbare, sociale huurwoningen.” 

Louman zegt ‘goed te kunnen begrijpen’ dat de buitenwereld denkt ‘ga eens aan de slag'. Maar hij is ook genuanceerd. “De praktijk is lastiger. Hoewel we heel graag al het onderhoud en renovaties tegelijk doen, is dat alleen al vanuit praktisch oogpunt onmogelijk. De bouwvakkers en installateurs die vandaag een nieuwe sociale huurwoning bouwen of verduurzamen, kunnen niet tegelijkertijd een pand in De Jordaan renoveren.” 

Ymere zegt begrip te hebben voor de motieven van de krakers, maar heeft er ook last van.  “Ook wij komen op voor bewoning, en willen betaalbare huurwoningen toevoegen. Daarom bouwen we die in de stad. Ook op plekken waar je het niet verwacht. Zo maken we van opbergzolders of opslagruimten op de begane grond prachtige woningen voor starters, ook in De Jordaan", zegt Louman.  

Nieuwlelistraat 03

Hoe nu verder? 

De voorbereidingen voor de renovatie zijn volle gang. “Als je weet wat er moet gebeuren vergt dat een grondige voorbereiding. Het bouwen van een nieuw huis is eenvoudiger, dan een complete renovatie mét funderingsherstel in hartje centrum Amsterdam.” Dat het pand nu gekraakt is maakt de situatie er niet eenvoudiger op. 

Doe voorzichtig 

Louman fietst binnenkort even langs bij de krakers om kennis te maken en uit te leggen wat de plannen zijn met de woningen. En ze vooral op het hart te drukken voorzichtig te zijn en te vertrekken. “Het pand is niet veilig, de fundering is slecht en overal zit asbest. Ongevaarlijk als je ervan afblijft, maar zonder beschermingsmiddelen erin gaan hakken en breken is zeer onverstandig. Maar bovenal: we willen aan de slag.” 

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden

Meer over dit onderwerp: