Stenen stapelen voor een nieuw thuis aan de Ringdijk

De eerste stenen zijn gestapeld voor de bouw van 20 sociale huurwoningen op het Alan Turingplein in Amsterdam-Oost. Op deze locatie, met zicht op de Ringdijk, stond voorheen de Sint Lidwinaschool. Rond de zomer van 2024 staat hier een nieuw woongebouw dat een nieuw thuis biedt voor een diversiteit aan bewoners.

Veel klein is het nieuwe groot

Er komen hier 20 nieuwbouwappartementen die gebouwd worden door co-maker HSB. “Dat lijkt niet zoveel”, aldus Erik Gerritsen, directievoorzitter van Ymere. Maar “veel klein is het nieuwe groot”. Met de enorme woningnood in de stad is iedere plek waar we nieuwe woningen kunnen bouwen goud waard. Ik ben daarom enorm blij dat we hier op het Alan Turingplein deze woningen kunnen realiseren.”

Mix aan bewoners

Van de 20 appartementen verhuren we er straks 8 aan statushouders met een gezin. De overige 12 appartementen zijn bestemd voor 1- en 2-persoonshuishoudens. Erik Gerritsen: “Zowel gezinnen als starters vinden hier straks een nieuw thuis op een prachtige woonplek midden in de stad. Het energiezuinige woongebouw is gasloos, krijgt zonnepanelen en een groene gevel”.

Het gebouw wordt omringd door koop- en middeldure huurwoningen. Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege: “de Ringdijk is een bijzonder stukje Amsterdam waar je prachtig aan de dijk kunt wonen. Dat Ymere juist hier sociale huurwoningen creëert, vind ik een mooi voorbeeld van gemengde wijken ontwikkelen. En natuurlijk nu de woningbouw lijkt te stagneren, is elk startschot van de ontwikkeling van nieuwe woningen, goed nieuws. Want de nood stagneert niet”. 

Muurtje Metselen
Aan Marianne Knollenburg, bestuurder van de HYA, de eer om een muurtje te metselen
Muurtje Metselen 3
Erik Gerritsen: "Veel klein is het nieuwe groot"
Muurtje Metselen 2
Jan-Bert Vroege: "Elk startschot van nieuwe woningen is goed nieuws"

Ode aan Alan Turing

Zowel het plein als het woongebouw hebben de naam van de Britse wiskundige Alan Turing gekregen. Alan Turing kraakte tijdens WOII de Enigmacode. Zijn uitvindingen waren een voorloper van Artificial Intelligence. Als eerbetoon krijgt het woongebouw, ontworpen door Studio Appelo, op de zijgevel een kunstwerk met een gecodeerde afdruk van het hoofd van Alan Turing, geïntegreerd in het metselwerk.

Bouwplaats 1
De eerste contouren zijn al duidelijk zichtbaar

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden