Renovatie complex Ruysdaelstraat, bewoners wijzen meerdere voorstellen af

Een andere sociale huurwoning met een betaalbare huur, allemaal bij elkaar kunnen blijven wonen, vergoedingen voor de verhuizing en voor zelf aangebrachte voorzieningen. En een voorrangsregeling voor als je zelf liever iets anders zoekt via WoningNet. Dat is het afgewezen aanbod door bewoners van een pand dat Yvastgoed dringend wil renoveren omdat de fundering slecht is, het gebouw (brand)onveilig en dat gehuurde zo niet kan terugbouwen. Toch hebben vijf huishoudens van een complex aan de Ruysdaelstraat in Amsterdam dat afgewezen.

Kort samengevat:  Yvastgoed -onderdeel van Ymere- en de bewoners van een pand aan de Ruysdaelstraat zijn het met elkaar oneens of de fundering en staat van het gebouw zo slecht dat het dringend moet worden gerenoveerd. De werkzaamheden zijn zo ingrijpend dat ze niet in bewoonde staat kunnen worden uitgevoerd. Binnenkort buigt de rechter zich daar in hoger beroep over om tot een oplossing te komen, want de kwestie zit muurvast. 

De bewoners kraakten enkele decennia geleden het pand en maakten er zelf 7 ruimten om te wonen en te werken in. Na de aankoop van het pand door de gemeente rond 1980 werd het verhuurd aan de bewoners door het voormalige Gemeentelijk Woningbedrijf Amsterdam dat later opging in Ymere en Yvastgoed. De vijf huishoudens betalen nu gezamenlijk voor de circa 800m2 grote ruimte in totaal € 724 per maand: dat is omgerekend € 145 per huishouden voor een enorme ruimte. “Goedkoper vind je het nergens in Amsterdam", aldus Cazemier. 

Fundering versleten 

Er moet iets gebeuren omdat de fundering niet goed meer is. Dat blijkt uit verschillende onafhankelijk rapporten, stelt Yvastgoed. En omdat door bewoners zelfgebouwde ruimtes onveilig zijn. “Het werd voor ons nog urgenter sinds we ontdekten dat ook de brandveiligheid niet op orde is", legt Cazemier uit. “Plus is er te weinig daglicht, nauwelijks ventilatie en isolatie.” De werkzaamheden zijn volgens Cazemier een goed moment om ook te kijken naar bestemming van het pand in de toekomst. “We bouwen iets terug wat voldoet aan de huidige eisen en het Bouwbesluit. We kunnen de situatie zoals het nu is onmogelijk terugbouwen. We hebben daarom besloten er vijf nieuwe volwaardige huurwoningen van circa 70 m2  in te maken.” 

Wonen binnen de ring 

Daarom heeft Yvastgoed de huidige bewoners vervangende woonruimte op vier verschillende plekken aangeboden op wat ons betreft prachtige locatie binnen de Ring van Amsterdam: twee in de Pijp, één hartje centrum, de ander in West. “Mét voorrang op een plek waar ze met elkaar kunnen wonen in hetzelfde gebouw met ieder een eigen sociale huurwoning die past bij het huishouden en inkomen", vertelt Cazemier. “Als de bewoners liever zelf iets anders zoeken krijgen ze stadsvernieuwingsurgentie. Hiermee kunnen ze met voorrang zoeken via WoningNet.  En natuurlijk is er een verhuiskostenvergoeding en kunnen de bewoners een tegemoetkoming krijgen voor de kosten die ze hebben gemaakt in hun woning de afgelopen jaren.” 

Toch hebben de huidige bewoners alle aanbiedingen van Yvastgoed afgewezen en houden ze vast aan hun eisen: ze willen op de huidige plek blijven wonen, of in een ander pand bij elkaar, met ongeveer hetzelfde aantal vierkante meters met maximaal € 500 huur per maand per huishouden. 

Patstelling 

Cazemier: “Er kan veel, we denken en bewegen graag mee, maar we moeten ook realistisch zijn. Dit eisenpakket kunnen én willen we niet rechtvaardigen tegenover al die andere woningzoekenden in Amsterdam. Er ligt volgens ons een passend en goed alternatief.” 

Vanwege de patstelling heeft Yvastgoed de huur afgelopen april 2022 formeel opgezegd waartegen de bewoners officieel bezwaar hebben gemaakt. 

In maart 2023 heeft de rechter uitspraak gedaan: Yvastgoed kon volgens oordeel van de rechter onvoldoende aannemelijk maken dat (ondanks rapporten van een constructeur) de fundering dringend hersteld moet worden. Inmiddels zijn er peilbuizen geplaatst om droogstand van de palen concreet aan te tonen. Het hoger beroep staat gepland op 28 november. 

Cazemier: “We hebben er écht alles aan gedaan om tot een akkoord te komen, goed naar de wensen geluisterd en meerdere voorstellen gedaan. Als je er samen niet uitkomt, dan moet je de rechter vragen om een oplossing. Los van de gang naar de rechter, blijft Yvastgoed open staan voor gesprek om tot een oplossing te komen. “ 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden