Bewoners vieren afsluiting renovatie Bavodorp

Hoewel er af en toe een bui voorbij kwam over het Haarlemse Bavodorp, stond het plein vol met stralende bewoners. Na 10 jaar kon er gevierd worden dat in de hechte wijk een kleine 300 woningen zijn gerenoveerd. Er werd gesproken over het proces en de uitkomst, maar keer op keer kwam toch terug: wat dit project speciaal heeft gemaakt zijn de bewoners.

Terugblikken op tien jaar renoveren

Op het plein aan de Emostraat stond voor de gelegenheid niet alleen een patatkraam, maar ook werden er verse stroopwafels gemaakt. De perfecte snack voor het weer, blijkt wanneer bewoners knus onder de tenten zitten, terwijl er wordt teruggeblikt op de reden van deze feestelijkheden. Want de eerste van zeven fases van het project startte ondertussen alweer 10 jaar geleden. In die tijd zijn er 288 woningen aangepakt. Bewoners zijn doorgeschoven, terugverhuisd of juist hier nieuw komen wonen.

Betrokken Bavodorp

Ik ben in dat huis geboren!’, vertelt één van de buurtbewoners trots. Dat blijkt dan al 80 jaar geleden te zijn. Veel bewoners wonen hier al lang en voelen zich dan ook betrokken bij de wijk. Ook de bewonerscommissie die tijdens het project veel contact heeft gehad met Ymere is aanwezig en wordt, terecht, in het zonnetje gezet door directievoorzitter Erik Gerritsen:  ‘Dit is een uitgelezen moment om jullie te bedanken voor alles wat jullie doen en hebben gedaan voor deze prachtige wijk!’

Ook Haarlems wethouder Floor Roduner is aanwezig en benadrukt dat het dit soort wijken zijn die Haarlem zo bijzonder maken. ‘Een wijk met zo’n geschiedenis, zo’n historie’ zegt hij. ‘En nu ook weer helemaal toekomstbestendig gemaakt’. Dat wordt bevestigd door gegiechel en gegil vanaf het springkussen waar Roduner naast staat. 

4369 Goulmy Ymere Bavodorp LOW
4282 Goulmy Ymere Bavodorp LOW

Assistent uitvoerder gezocht gevonden

Voordat het glas geheven kan worden op de succesvolle samenwerkingen, krijgt Niels Van Ginneken, directeur van bouwbedrijf Van Lith het woord. Hij vertelt over zijn gevoel van trots op Bavodorp, op het nieuwe moderne binnenste van de woningen, maar de nog authentieke jaren ’20 buitenkant. En ook hij noemt de bewoners. “Specifiek willen we graag één bewoonster bedanken. Dat is Jolanda. Zij is al die jaren zó betrokken geweest dat ze bijna de assistent van onze uitvoerder is geworden. Daarom willen we haar vandaag graag bedrijfskleding aanbieden. Jolanda, hier is jouw nieuwe echte Van Lith shirt!” Dit blijkt een langlopende grap tussen het bouwbedrijf en de enthousiaste buurvrouw en is meer dan typerend voor dit stukje Haarlem, dat nu weer jaren mee kan.

4443 Goulmy Ymere Bavodorp LOW

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden