Pauzeknop bij woningverhuur aan cliënten zorginstellingen

Ymere verhuurt de komende periode geen sociale huurwoningen meer via zorginstellingen aan kwetsbare huurders in Floradorp, de Latherus- en Bloemenbuurt in Amsterdam-Noord. Aanleiding is een dodelijk steekincident afgelopen weekeinde in de wijk. "Het is een zeer ingrijpend en verdrietig incident. Voor de nabestaanden van het slachtoffer, de buurt en ook voor ons. Voor hun gemoedsrust en verwerking hebben we daarom besloten op de pauzeknop te drukken", zegt regiomanager Walter Louman van Ymere.

Tijdens een bijeenkomst gisteravond in buurthuis Het Anker beantwoordde Louman vragen van bewoners en luisterde naar hun verhalen. “We begrijpen heel goed hun zorgen en emoties. We hebben zo goed mogelijk hun vragen geprobeerd te beantwoorden", zegt Louman. “Maar we hebben vooral geluisterd. Naar hun zorgen. En suggesties. Die nemen we heel serieus. Dat was voor ons ook aanleiding om gisteravond te besluiten de pauzeknop in te drukken.”  Stadsdeelvoorzitter Brahim Abid omarmde het besluit.

Het is in Nederland zo geregeld dat geestelijke- en verslavingszorg op lokaal, gemeentelijk niveau plaatsvindt. Gemeenten werken daarvoor samen met maatschappelijke hulpverleningsinstanties en woningcorporaties voor respectievelijk zorg en onderdak. Louman zegt dat ook Ymere niet altijd weet wat de exacte achtergrond is van de cliënten die door zorginstellingen worden begeleid. “Privacywetgeving staat dat niet toe.”

“Wij hebben afspraken met de gemeente hoeveel woningen we beschikbaar stellen, die we verhuren aan een maatschappelijke zorginstelling, die vervolgens de woning beschikbaar stelt aan een cliënt. Zij zijn verantwoordelijk voor goede begeleiding en zorg, Ymere voor de woning", legt Louman uit. De woning van de verdachte van de steekpartij neemt Ymere terug en wordt verhuurd aan een regulier woningzoekende.

Welke woningen Ymere beschikbaar stelt aan zorginstellingen, is vooral afhankelijk van de woningen die er op dat moment vrijkomen en de woninggrootte. “In Amsterdam-Noord heeft Ymere relatief veel woningen en komen er dus ook meer woningen vrij. We hebben bewoners beloofd daar samen met het stadsdeel kritisch naar te kijken. Want de druk op Noord is relatief groot.”

Ymere doet sowieso tot aan de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn geen nieuwe verhuringen meer aan zorginstellingen die daar hun cliënten laten wonen. Gedurende die periode bepaalt Ymere hoelang de pauzeknop ingedrukt zal blijven.

Ymere heeft ook kritisch gekeken naar de meldingen die over de verdachte bewoner zijn binnengekomen en wat daarmee is gedaan. “De eerste signalen zijn bij ons begin september 2023 binnengekomen. Die hebben we serieus opgepakt. En doorgegeven aan onze partners.”

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden