Raad van Almere neemt doelgroepenverordening aan die doorstroom sociale huurders bevordert

Goed nieuws uit Almere: daar is een doelgroepenverordening aangenomen die eraan moet bijdragen dat de voorraad huurwoningen – in zowel sociale- als middenhuur – beter verdeeld wordt. Hiervan moeten twee groepen Almeerders profiteren: mensen die zoeken naar een sociale huurwoning in Almere en huurders van sociale huurwoningen die graag willen doorstromen naar middeldure huurwoning.

Meer beschikbare sociale huurwoningen
Dankzij de Verordening Doelgroep Middeldure Huurwoningen Almere 2023, krijgen Almeerders die een sociale huurwoning van een corporatie achterlaten namelijk voortaan voorrang op een huurwoning in het middeldure huursegment. Dat is voor Ymere des te meer een belangrijke ontwikkeling, omdat deze maatregel idealiter bijdraagt aan betere doorstroming van sociale huurders. Hierdoor wordt de sociale woningvoorraad weer beschikbaar voor zij die dit het hardst nodig hebben.

Ook voor bewoners met een vitaal beroep
Het is de groep die te groot is voor het servet en te klein voor het tafellaken: inwoners die door de jaren heen in feite te veel zijn gaan verdienen voor hun sociale huurwoning, maar die te weinig verdienen om een koopwoning te kunnen overwegen. Hier vallen bijvoorbeeld ook bewoners met een vitaal beroep, zoals leraren, politieagenten en verplegers onder. Deze groep is belangrijk voor de stad Almere. Met deze doelgroepenverordening moet het óók voor deze groep minder ingewikkeld worden om aan een middenhuurwoning te komen.

Doorstroming moet (ook) zorgen voor meer sociale huurwoningen
Doordat met dit gemeentelijke besluit de doorstroming van sociale huur naar middenhuur makkelijker wordt gemaakt, wordt niet alleen de particuliere sector beter benut, maar komen er ook meer sociale huurwoningen vrij. Met deze verordening krijgen huurders binnen de doelgroep, die een sociale huurwoning achterlaten en door willen stromen naar een middeldure huurwoning, voorrang. Met behulp van deze maatregel, die overigens alleen geldt voor huurwoningen in het middensegment die nog gebouwd moeten worden, wordt tevens scheefwonen bestreden.

Sluit goed aan op strategie Ymere
Het feit dat deze verordening is aangenomen, sluit goed aan bij de (nieuwe) strategie van Ymere: Samen Thuis, zoals deze vorig jaar werd gepresenteerd door de woningcorporatie. In die strategie wordt namelijk onder andere de behoefte uitgesproken om andere partijen – zoals de politiek – in beweging te krijgen. Door de handen ineen te slaan met onze (maatschappelijke) partners kunnen we samen werken aan de maatschappelijke opgaven van deze tijd.

Opgenomen in prestatieafspraken
Dat dit voorstel is aangenomen, komt dan ook niet helemaal uit de lucht vallen: de gemeente en woningcorporaties hebben het organiseren van voorrang voor sociale huurders op vrije sectorbezit van particuliere partijen namelijk ook in hun prestatieafspraken opgenomen. Deze ontwikkeling is een mooi resultaat van samenwerken in een tijd waarin we elkaar nodig hebben.

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden